Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsminister Stefan Löfven (S) har ställt in sin planerade resa till Davosmötet 2018. Arkivbild.

Löfven ratar Davosmöte

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer in en planerad resa till Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos nästa vecka. Beskedet kommer bara några dagar före mötet.

- Det är annat som kommer i programmet, säger Stefan Löfven till TT.

Årets planerade besök hade varit det sjätte i rad för statsministern.

- Vi hade preliminärt tittat på att åka också i år, men jag kommer att ha annat i min kalender som gör att jag väljer att inte åka i år, säger han.

Väljer hemmaplan

De engagemang som Löfven prioriterar över Davos, där han står med på den officiella gästlistan som gick ut i måndags, är enligt statsministern på hemmaplan.

- Jag får alltid välja vad jag ska lägga min tid på och då tittar jag på hur det ser ut i Davos och om det finns andra saker som jag hellre gör, och då väljer jag att vara på hemmaplan i Sverige i stället och göra annat.

Löfven är en av ett 30-tal svenska deltagare som finns med på Världsekonomiskt forums program för mötet.

Sedan USA:s president Donald Trump i förra veckan överraskade många med att tacka ja till en inbjudan från Davos har mötet i år utvecklats till ett världspolitiskt toppmöte.

Solberg vice ordförande

Utöver Trump kommer bland annat Indiens premiärminister Narendra Modi och europeiska höjdare som Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Den svenska regeringens låga profil på årets möte står i skarp kontrast till grannlandet Norge.

Norges statsminister Erna Solberg, som i år både hunnit ombilda sin regering och träffa Donald Trump i Washington, sitter i år med som en av sju så kallad vice ordföranden för Davosmötet. Och till årets vd för mötet har Norges utrikesminister Børge Brende till vd.