Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Råg växer på en åker utanför Stockholm. Efter fjolårets rekordskörd ser årets spannmålsskörd ut att blir mer normal. Arkivbild.

Lägre skörd och låga priser

Årets spannmålsskörd väntas bli klart lägre jämfört med fjolårets rekordskörd. Men variationerna i landet är stora. Stora lager i världen sätter samtidigt press på spannmålspriserna

Totalskörden i år spås falla kraftigt i Lantmännens skördeprognos. Med förväntade 5,3 miljoner ton – 20 procent lägre än i fjol – hamnar årets skörd också under genomsnittet för de senaste fem åren.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) är inte lika pessimistiska utan spår att spannmålsskörden kommer att uppgå till 5,5 miljoner ton i år.

Ganska normal

- Årets totala skörd i Sverige blir förmodligen ganska normal, men det är väldigt stora variationer i landet. I år har det varit torrare i de södra delarna än i Svealand och norra Götaland. Så det är lite annorlunda jämfört med tidigare år då det har gått väldigt bra i södra Sverige och lite sämre längre norrut, säger Kjell Ivarsson, chef för LRF växtodling.

Det är inte bara stora variationer mellan regioner utan även stora lokala variationer eftersom det förekommit mycket lokala skyfall.

- Det kan skilja mellan en socken och en annan i samma region för att det har regnat väldigt mycket på ett ställe men inte alls på nästa, säger Ivarsson.

Nu hoppas bönderna på ett bra "skördeväder" med gott om sol och lite nederbörd

Prispress

- För den skörd vi har på gång så ser det ganska ljust ut. Det blir inte rekordskörd som i fjol, utan det kommer att bli ungefär 10 procent lägre skörd.

Stora lager i världen har satt press på spannmålspriserna.

- Priset påverkas väldigt mycket av världsmarknaden och världens lager är ganska stora och det innebär en prispress, säger Kjell Ivarsson.

- Och sedan är det så med börser att de påverkas av politisk oro och man kan tänka sig nu att det blir en ganska skakig råvarubörs.