Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förra året spenderade passagerarna från kryssningsfartygen nästan 600 miljoner kronor i Stockholmsregionen. Arkivbild.

Kryssningsfartyg en god affär för Stockholm

Kryssningspassagerarna fortsätter att generera stora intäkter för Stockholmsregionen. Östersjön lockar stora fartyg från främst USA och Tyskland.

Säsongen kommer i gång i slutet av april, men kryssningsfartygen bokar in sig flera år i förväg och hamnarna i Stockholm fortsätter att locka till sig turister. Just nu är kronan svag och besökarna får mycket för pengarna, men det är främst de internationella utmärkelserna och Stockholm som populär kryssningsdestination som lockar turisterna, menar Ingrid Hansson från Stockholms hamnar.

- Cruise Baltic har gjort en oberoende undersökning som visar att 95 procent är nöjda till mycket nöjda med sitt Stockholmsbesök. Det är superhöga siffror, säger hon.

Stor kapacitet

Förra året gjordes 268 anlöp till Stockholmsregionen, i år är 287 stycken inplanerade, vilket betyder att besökssiffran hamnar på runt 650 000 passagerare, enligt Stockholms hamnar.

- Detta genererar stora intäkter för regionen. De som stannar en dag spenderar i genomsnitt 760 kronor per person, säger Ingrid Hansson.

Förra året spenderade kryssningsturisterna över 600 miljoner kronor i området på hotell, mat och shopping.

Stockholms hamnar har även kunnat se att de så kallade turnaround-passagerarna, alltså de som både startar och avslutar sin resa i Stockholm, har ökat.

- De ökar hela tiden i antal och de stannar gärna några extradagar, säger Ingrid Hansson.

Dessa passagerare spenderar i genomsnitt 2 700 kronor per person i området. Undersökningen som Cruise Baltic låtit göra visar en total ekonomisk effekt på nästan två miljarder kronor och 1 100 arbetstillfällen under 2018.

Fullt i Göteborgs hamnar

Även hamnarna i Göteborg märker av en ökning rapporterar GP. Jill Söderwall är affärsområdeschef för kryssningsverksamheten i Göteborgs hamn och hon säger till tidningen att invigningen av Amerikaterminalen förra året lockar besökare även i år.

- Det var 43 anlöp förra året och i år är det 63 stycken, det ser ut att bli 110 000 passagerare, säger hon.