Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glada miner i Trollhättan: Didis vd Aries Liu och Nevs vd Stefan Tilk kramar om varandra efter att ha undertecknat ett samförståndsavtal.

Kinesisk jätte går in i Nevs

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan har ingått ett långtgående samförståndsavtal med kinesiska Didi, som har en verksamhet liknande taxitjänsten Uber.

- Didi är en stark partner och väldigt dominant i sin sektor i Kina. Det ser bra ut, säger Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, till TT.

I juni ingick de båda bolagen en avsiktsförklaring om samarbete och på onsdagen undertecknade bolagens vd:ar samförståndsavtalet inför ett medieuppbåd i Trollhättan.

- För Nevs är det här första steget mot en viktig affär, säger Nevs vd Stefan Tilk i samband med presskonferensen.

Samförståndsavtalet omfattar 500 miljoner dollar, motsvarande drygt 4 miljarder kronor, enligt Tilk.

- Vi kommer att kunna utveckla en bil med mer mobilitetstjänster än någon annan kan utveckla i dag.

Kanske delägare

TT: Kommer Didi att bli delägare i Nevs?

- Det är mycket möjligt, svarar Tilk.

Enligt Stefan Tilk ska Didi totalt köpa in en miljon bilar och en stor del av Nevs produktion kommer att gå till det kinesiska bolaget. Det gäller bland annat Nevs modell 9–3.

- Det är starkt av Nevs att återigen hitta en kinesisk investerare. Didi har haft en minst sagt imponerande utveckling i Kina, bland annat konkurrerat ut Uber. Och det ligger ju i Nevs affärsplan att bli en del av delningsekonomin i Kina, säger Frédéric Cho.

Statsminister Stefan Löfven, som närvarade vid pressträffen i Trollhättan, beskriver Didis investering som "oerhört glädjande", inte bara för Trollhättan utan för hela Sverige.

Elbilar i Kina

Nevs grundades av Kai Johan Jiang, som fortfarande är största aktieägare, och köpte större delen av konkursboet efter Saab Automobile 2012. Bolaget planerar att starta sin tillverkning av elbilar på en fabrik i Kina under nästa år.

Nevs visade upp en eldriven variant av Saabmodellen 9–3 på teknikmässan i Shanghai i somras, men marknaden väntar på att bolaget ska presentera en helt ny elbil.