Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Importerade nötter från USA på i en butik i Peking. Amerikanska nötter är en av de varor som nu beläggs med högre importtullar av Kinas regering.

Kina svarar USA med strafftullar

Kina har formellt meddelat världshandelsorganisationen WTO att Peking inför tullavgifter på amerikanska varor som fläskkött, nötter och etanol. Åtgärden är ett svar på USA:s tullar på stål och aluminium från Kina.

Kina sade i söndags att tullavgifter på upp till 25 procent införs på 128 olika amerikanska produkter. Dokumenten som lämnats in till WTO daterades i torsdags, men blev offentliga först på tisdagen. Där framgår att det rör sig om strafftullar på 611,5 miljoner dollar på importvaror till ett värde av 2,75 miljarder dollar.

Risken för ett fullskaligt handelskrig mellan världens två största ekonomier har fått börskurser runt om i världen att falla.

USA införde nyligen tullar på stål och aluminium på 25 respektive 10 procent. Tillfälliga undantag, i syfte att trycka på för bättre handelsvillkor för USA, har getts till EU samt Argentina, Australien, Brasilien och Sydkorea. Även Kanada och Mexiko undantas vilket gör att udden är riktad mot Kina.

Trumpregeringen har också hotat om nya USA-tullar på 1 300 kinesiska varor för upp till 60 miljarder dollar.

Samtidigt hotar USA och Kina varandra med anmälningar till WTO för brott mot handelsorganisationens regler.