Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyrare droppar. Arkivbild.

Köra bil inte dyrare än 1990 – trots dyr bensin

Bensinpriset ligger på rekordnivåer och det mullrar bland bilägarna. Men faktum är att det inte är dyrare att köra bil i dag än för 30 år sedan.

En liter bensin kostar i dagsläget runt 16:70 kronor och dieseln strax därunder. Det är tio öre under rekordet som sattes för bara någon vecka sedan. Högre världsmarknadspris på olja är en faktor, men den svagaste kronan gentemot dollarn på 17 år är också en stor bov i bensindramat.

Men vänta nu, låg inte oljepriset på över 100 dollar fatet för ett antal år sedan, jämfört med cirka 70 dollar i dag? Och då var bensinpriset lägre. Högre miljöskatter är förklaringen och att momsen på skatten kommer ovanpå. En viss skattelättnad väntar i sommar då överindexeringen av skatten på två procentenheter, som infördes vid årsskiftet, tas bort från halvårsskiftet, enligt den statsbudget som ligger.

- Det innebär runt 16 öre litern, men det motsvarar bara de svängningar vi ser dag för dag, säger Johan G Andersson, vd för Svenska Petroleum & Biodrivmedelsinstitutet (SPBI).

Över 50 miljarder

Totalt sett beräknas staten dra in drygt 46 miljarder kronor i år på drivmedelsskatt från bensin och diesel. För 20 år sedan var den siffran uppskattningsvis 33 miljarder kronor. Inklusive momsen på skatten handlar det i år om cirka 52 miljarder kronor, enligt uppgift från finansdepartementet. Det motsvarar mer än vad hela rättsväsendet kostar.

Mattias Bergman, vd på bilbranschens organisation Bil Sweden, har viss förståelse för det så kallade bensinupproret på Facebook och citerar Frankrikes president Emmanuel Macron: "I vår vilja att göra en klimatomställning kommer många i kläm". Att köpa de nya klimatsmartare bilarna är dyrt, än så länge.

- Många har inte råd. Så jag kan förstå drivkrafterna, säger han.

Inte dyrare

Men, att tanka bilen har egentligen inte blivit dyrare, även om kronorna tickar rekordsnabbt vid pumpen.

För knappt 30 år sedan sprängde bensinpriset femkronorsvallen. Dagen pris på närmare 17 kronor litern motsvarade 10:50 kronor 1990, enligt SCB. Med hänsyn till inflationen har alltså literpriset bara stigit med 5–6 kronor litern på 30 år. Och enligt bilbranschen drar en genomsnittlig bil i dag bara drygt hälften så mycket bränsle som dåtidens bilar. Så summa summarum: Att köra sin bil är ungefär lika dyrt eller billigt som tidigare, trots det rekordhöga drivmedelspriset.

- Du har absolut en poäng där. Bilarna drar mindre och är miljövänligare, säger Mattias Bergman.