En del längtar efter allt som hör julen till, men minst lika många upplever julstress. Julmust i butikerna innan sommarsemestern är över upplevs som hets och skapar rubriker och långa trådar i sociala medier.
- Vi hade en butik i Örebro som började sälja julmust redan i augusti. De gjorde det väl mest som en rolig grej för att vara först, säger Coops presschef Tobias Rydergren.
Men tidiga julförberedelser är alls inget nytt fenomen. I det gamla bondesamhället började arbetet med julmaten redan under sommaren.
- Man kan väl säga att julförberedelserna påbörjades i väldigt god tid. Så fort man började skörda så tänkte man på att spara till julen, säger folklivsforskaren Ebbe Schön.
Julen största högtiden
Julförberedelserna förr var ett långdraget och många gånger tråkigt jobb. Redan under sensommaren satte arbetet i gång med att fylla matförråden inför året. Julfirandet var höjdpunkten.
Men varför är vi ute i så god tid just inför jul? Varken påsk eller midsommar planeras långt i förväg. Det verkar som om vår förkärlek för att dra i gång julstöket i god tid har hängt med länge.
- Julen var den absolut största högtiden som man förberedde sig mest inför. Då hade man hade fyllt ladorna och det fanns både säd, kött och annat smått och gott. Efter ett års slit fick man möjlighet att vila lite, säger Ebbe Schön.
Extra växel vid advent
Men butiker som tjuvstartat julförsäljningen är undantag. De flesta väntar till slutet av oktober och det är först vid advent som affärerna lägger in en extra växel.
- Tomten tycks komma tidigare och tidigare för varje år. Redan i september hade vi butiker som sålde såväl lussekatter som julmust. Men den officiella starten för exempelvis Hemköps julhandel är strax före advent, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.