Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterlängtat eller stressande? En butik i Örebro började sälja julmust redan i augusti. Arkivbild.

Julhetsen inget nytt fenomen

Julmust i augusti och julpynt i butikerna långt innan första granen är fälld. Många upplever att julkommersen drar i gång tidigare för varje år. Men att förbereda sig inför julen i god tid är knappast något nytt.

En del längtar efter allt som hör julen till, men minst lika många upplever julstress. Julmust i butikerna innan sommarsemestern är över upplevs som hets och skapar rubriker och långa trådar i sociala medier.

- Vi hade en butik i Örebro som började sälja julmust redan i augusti. De gjorde det väl mest som en rolig grej för att vara först, säger Coops presschef Tobias Rydergren.

Men tidiga julförberedelser är alls inget nytt fenomen. I det gamla bondesamhället började arbetet med julmaten redan under sommaren.

- Man kan väl säga att julförberedelserna påbörjades i väldigt god tid. Så fort man började skörda så tänkte man på att spara till julen, säger folklivsforskaren Ebbe Schön.

Julen största högtiden

Julförberedelserna förr var ett långdraget och många gånger tråkigt jobb. Redan under sensommaren satte arbetet i gång med att fylla matförråden inför året. Julfirandet var höjdpunkten.

Men varför är vi ute i så god tid just inför jul? Varken påsk eller midsommar planeras långt i förväg. Det verkar som om vår förkärlek för att dra i gång julstöket i god tid har hängt med länge.

- Julen var den absolut största högtiden som man förberedde sig mest inför. Då hade man hade fyllt ladorna och det fanns både säd, kött och annat smått och gott. Efter ett års slit fick man möjlighet att vila lite, säger Ebbe Schön.

Extra växel vid advent

Men butiker som tjuvstartat julförsäljningen är undantag. De flesta väntar till slutet av oktober och det är först vid advent som affärerna lägger in en extra växel.

- Tomten tycks komma tidigare och tidigare för varje år. Redan i september hade vi butiker som sålde såväl lussekatter som julmust. Men den officiella starten för exempelvis Hemköps julhandel är strax före advent, säger Axfoods presschef Claes Salomonsson.