Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IMF-chefen Christine Lagarde är en av talarna under Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos i veckan.

IMF riskvarnar men höjer globala tillväxttal

Internationella valutafonden (IMF) höjer den globala tillväxtprognosen för i år och nästa år. Men det finns gott om risker enligt fondens ekonomer, som varnar för börsfall och skuldproblem.

Den globala tillväxten i år och nästa år beräknas nu till 3,9 procent per år, en höjning med 0,2 procentenheter per år jämfört med IMF-prognosen från i höstas.

IMF räknar samtidigt med att fjolårets globala tillväxtlyft blev större än väntat, 3,7 procent, upp från 3,2 procent 2016.

President Donald Trumps omstridda skattesänkningar i USA är en faktor som påverkar utsikterna positivt på kort sikt, enligt IMF:s ekonomer. Därtill kommer en oväntat bred återhämtning i eurozonen.

Gott om orosmoln

Prognosuppdateringen sker, av tradition, inför det att Världsekonomiskt forum i Davos sparkar igång i veckan. Där får IMF-chefen Christine Lagarde tillfälle att prata om reformbehov och riskhantering med en lång rad världspolitiker och tungviktare från näringslivet.

Börser är högt värderade och det finns gott om orosmoln längre fram, varnar IMF:s ekonomer i rapporten. De pekar på en risk för att tillgångsbubblor ska korrigeras nedåt, vilket kan slå mot både tillväxt och framtidstro.

Isolationism, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet utgör också riskfaktorer som kan leda till ekonomiska bakslag, enligt IMF-ekonomerna.

"Multilateralt samarbete är fortsatt avgörande för att säkra en global återhämtning"; skriver IMF:s ekonomer i den uppdaterade prognosen.

Högre inflation än väntat i USA skulle kunna vara en utlösande faktor bakom en korrektion på finansiella marknader. I ett sådant scenario, med snabbare räntehöjningar i USA än vad marknaden räknar med, skulle dollarn stärkas och börser tryckas nedåt, enligt IMF.

Varnar för ökade handelshinder

På global nivå skulle detta kunna slå hårt mot högt skuldsatta länder med exponering mot dollarn och stora behov av att refinansiera sig.

IMF varnar även för ökade handelshinder. Bland annat ser man en risk för att Nafta – USA:s handelsavtal med Mexiko och Kanada – rivs upp eller att brexitförhandlingarna mellan London och Bryssel går snett.

Geopolitiska konflikter i Asien och Mellanöstern samt osäkra politiska situationer i länder som Brasilien, Colombia, Italien och Mexiko är andra faktorer som IMF ser som risker.