Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ica-gruppen ökar vinsten. Arkivbild.

Ica rusade efter stark rapport

Sommarens värme och torka sänkte Ica-gruppens förra rapport. Nu kan man i stället presentera ett betydligt bättre resultat med stark e-handel. Marknaden belönade också rapporten med en kraftig kursuppgång.

Icas ägarbolag redovisar nu en vinst före skatt på 1 347 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 1 272 miljoner kronor samma period 2017.

Även omsättningen steg, upp 6,2 procent, till drygt 28,8 miljarder kronor.

- Det är ett bra kvartal för hela Ica-gruppen. Vi har haft en bra försäljning, sex procent är mycket för oss, säger vd:n Per Strömberg till TT.

Marknaden var av samma åsikt och aktien stängde på plus 11,6 procent.

Biter bra

När det gäller e-handeln har man gjort stora investeringar i ett lager i Stockholm vilket tidigare pressat resultatet men nu menar Per Strömberg att satsningen börjar ge positivt resultat.

Totalt ökade e-handeln under kvartalet med 41 procent jämfört med samma period 2017 varav så kallat lösplock växte med 47 procent.

- Vi ser att de satsningar vi gör biter bra, allra tydligast gäller det e-handeln där vi växer klart bättre än vad marknaden gör på alla de områden där vi är med och konkurrerar.

Ett frågetecken inför rapporten var rörelsemarginalen i Sverige som nu kom in på 5,0 procent. Under andra kvartalet sjönk just rörelsemarginalen till 3,7 procent på grund att det varma vädret lett till en annan försäljningsmix, liksom högre lager- och logistikkostnader.

Högt kostnadstryck

Det höga kostnadstrycket i logistikverksamheten ser dock Per Strömberg som ett fortsatt problem på grund av två orsaker:

- Det finns kvar och består av två huvuddelar, dels de kraftigt stigande bränslepriserna som så klart påverkar oss. Sedan finns det för få chaufförer som en effekt av högkonjunkturen, säger han.

Ökade bränslepriser och låg arbetslöshet är ju knappast något ni kan påverka. Hur löser ni då detta?

- Bränslepriset kan vi inte kompensera för, däremot när det gäller chaufförer så får vi ha en minutiös planering och se till att det är mer attraktivt att arbeta mot Ica-butikerna än andra arbetsgivare.