Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huaweis Nordenchef Kenneth Fredriksen på huvudkontoret i Kista. Arkivbild.

Huaweichef: Klarar oss utan amerikansk teknik

Har du en Huawei i dag så kommer din lur att fortsätta att fungera. Framtida modeller kan dock förlora tillgången till enskilda Googleappar, som en konsekvens av USA:s svartlistning. Kinesiska telekomjättens Sverigechef Kenneth Fredriksen säger att företaget skulle klara sig utanför.

- Huvudbudskapet är att vi kommer att fortsätta att uppdatera och ge kundservice på alla befintliga produkter.

Detsamma gäller tillgången till Google och Android. Befintliga Huaweianvändare kommer således inte att påverkas och kommer att ha fortsatt tillgång till Google Play och kan ladda ner de appar som är tillgängliga. Enligt Kenneth Fredriksen betyder inte heller det avbrutna samarbetet att befintliga Huaweianvändare kommer att stängas ute från operativsystemet. Samma princip gäller för alla existerande modeller. Framtida nya modeller kan dock komma att påverkas.

Svartlistning

- Vi har en dialog med Google och Android om hur vi kan lösa detta på ett bra sätt. Vi som bolag jobbar alltid med olika scenarier och jag är säker på att vi kommer att kunna fortsätta att leverera också framtida produkter som kunderna önskar.

Det säger Kenneth Fredriksson apropå USA:s beslut att svartlista företaget, vilket ledde till att Google och flera amerikanska chiptillverkare meddelat att de avbryter samarbetet med Huawei.

Senare mildrade USA dock restriktionerna då man aviserade att Huawei tillåts fortsätta köpa amerikanska komponenter och mjukvara till existerande nätverk och telefoner under 90 dagar för att undvika allvarliga störningar för Huaweis kunder.

"Vi klarar oss"

TT: Hur allvarligt är beskedet att Google avbryter samarbetet?

- Det har jag ingen kommentar till. Vi klarar oss både med eller utan amerikanska leverantörer men vi önskar såklart att samarbeta med ekosystemet utan att bli begränsade på något sätt, men blir vi begränsade så löser vi det också.

På frågan om Huawei har utvecklat ett eget operativsystem som skulle kunna tas i bruk i stället för Android svarar Kenneth Fredriksen att företaget alltid har en plan B och kanske en plan C.

- Vi anser att Android är en plattform som erbjuder mycket av det vi står för; innovation, fri konkurrens, öppenhet och så vidare, och därför önskar vi att vara en del av Android även i framtiden.

Under det första kvartalet i år hade Huawei en marknadsandel på omkring 15 procent i Sverige.