Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Hit kan du resa på semester i Europa i sommar

Europa öppnar bit för bit för resenärer men det råder fortfarande coronarestriktioner i de flesta länder – även för vaccinerade. HP har undersökt vad som gäller för svenskar på de mest populära resmålen just nu.
– Folk har verkligen bestämt sig att de vill iväg på en utlandsresa och de flesta vill ha sol och bad, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Rapporterna om att äldre som blivit vaccinerade nu rusar efter att boka utlandsresor, efter att ha varit instängda i ett år, är en sanning med modifikation.

Ja, det är ett stort sug efter resor med sol och bad, men de allra flesta vill resa till hösten.

– De allra flesta bokar resor i slutet på augusti till början på oktober. Folk har verkligen bestämt sig att de vill iväg på en utlandsresa och de flesta vill ha sol och bad. Men man skjuter lite på resan för att försäkra sig om att situationen på resmålet är så bra som möjligt, säger Michael Kapil, marknadschef Ticket.

En liknande trend ser man hos göteborgska researrangören Rolfs Flyg och buss – även om den absolut starkaste sommartrenden är resor på hemmaplan.

– Sverige säljer jättebra, Lappland, Polcirkeln och Höga kusten, säljer vansinnigt bra. Inlandsbanan och Gotland går också bra. De resorna säljer mycket bättre än under ett vanligt år, och det är nu till sommaren. Så vi har satt in flera extraavgångar till Lappland, säger Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg och buss.

Både hos Ticket och Rolfs Flyg och buss, och även de andra stora researrangörerna skedde en märkbar förändring hos konsumenterna vid veckorna kring påsk.

Hos Rolfs Flyg och buss, kunde man se försäljningen börja sticka iväg, och att man nådde 60 procent av sin normala försäljning under vissa dagar.

Enorma tapp för reseindustrin

Det efter ett pandemiår där resebranschen tappat 75 till 90 procent av försäljningen.

– Efter påskhelgen har vi sett ett trendbrott och har hållit oss ovanför det 75-procentiga tappet. Sedan dess har det bara klättrat uppåt och under vissa veckor är vi uppe på 40 procent av ett normalår. Och det låter kanske märkligt att ett 60-procentigt tapp är en bra nyhet, men i vår värld är det så det faktiskt är, säger Michael Kapil.

Optimismen hänger samman med vårvinterns alla positiva vaccinnyheter, som gör att folk börjar våga drömma om sol och värme igen.

Och svenskarnas reseplaner utomlands går till Gran Canaria, Mallorca, Phuket, Rhodos, Malaga, Kreta, Dubai , Miami, Antalya och Cancun visar Tickets tio-i-topp-lista.

Även hos Rolfs Flyg och buss ser man suget efter sol och bad.

– Det är den vanliga fördelningen vi har med Spanien, Italien, Asien, Syd- och Nordamerika. Men det är främst till hösten som de resorna är, säger Emanuel Karlsson.

Många oklarheter kring nya vaccinpass för svenskar

Covidvaccinationerna rullar på över Europa och allt fler länder börjar lätta på sina restriktioner. Sverige är med i den första gruppen av länder, som med början 10:e maj, ska testa systemet för EU:s gröna intyg som ska underlätta för resor inom EU.

Men det är ytterst oklart när det nya digitala vaccinpasset blir klart. Det var sagt att Myndigheten för digital utveckling skulle tagit fram det gröna intyget till 1 juni, men nya europeiska bestämmelser om vilken information passen ska innehålla försvårar och försenar passen, skriver SvD.

Så det lär dröja innan våra resevanor blir som livet innan covid-19, och det är inte bara att sätta sig på flyget söderut och tro att allt kommer att vara precis som vanligt.

– Vi måste fortsätta ha en vaksamhet och försiktighet. Det kommer vara fortsatt riskabelt med utlandsresor. Att gå tillbaka till en tid då vi inte behöver tänka på covid kommer inte i september, sade Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, när de svenska restriktionerna förlängdes till 1 juni.

Läget i de mest populära turistländerna i Europa i mitten på maj

Här nedan kan du se hur läget i de mest populära turistländerna ser ut i mitten av maj. Informationen är hämtad från Sweden Abroad och större reseoperatörers hemsidor. Informationen kan förändras med snabbt varsel.

Bild: Marco Rubino
Bild: Marco Rubino

Spanien

Spaniens nationella nödläge upphörde den 9 maj, men de autonoma regionerna har möjlighet att skärpa restriktionerna vid behov. Spanien har inget karantänkrav vid inresa, men kräver att man uppvisar ett negativt corona-test som är max 48 timmar gammalt.
Munskydd är obligatoriskt i hela landet, även utomhus. Verksamheter har begränsade öppettider, och antal personer som får vistas i butik, restauranger är också begränsat. Det är utegångsförbud nattetid, och grupper som samlas får inte vara större än fyra till sex personer.
Bild: Dr Bo
Bild: Dr Bo

Grekland

Från den 15 maj öppnades Greklands gräns för dem som är vaccinerade eller kan uppvisa negativt covidtest. Men läget kan förändras snabbt, om smittspridningen ökar.
Bild: Anton Kudelin
Bild: Anton Kudelin

Cypern

Cypern välkomnar vaccinerade turister från EU/ESS-länder från den 10 maj, med krav på negativt covid-19-test. Vaccinationscertificat måste laddas upp på Cyprus Flight Pass. De som inte är vaccinerade måste uppvisa negativt covid-test, max 72 timmar gammalt, plus PCR-test vid ankomst på egen bekostnad.
Munskydd är obligatoriskt på allmänna platser. Från den 10 maj begränsas utegångsförbudet till 23-05, och Covid-19 Safepass måste visas upp på restauranger, köpcenter och handelsplatser. Det vill säga ett negativt PCR-test, vaccinationsintyg eller att man haft viruset de senaste sex månaderna.
Större folksamlingar är förbjudna. Alla nattklubbar och liknande är stängda.
Cypern har för närvarande den högsta smittspridningen i Europa.
Bild: Anibal Trejo
Bild: Anibal Trejo

Turkiet

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande avråder Utrikesdepartement från icke-nödvändiga resor till en rad länder, däribland Turkiet. Avrådan gäller för närvarande till 31 maj 2021.
När UD avråder resande är det en allvarlig säkerhetssignal. I de flesta fall gäller inte reseförsäkringen.
Bild: Ekaterina Krasinova
Bild: Ekaterina Krasinova

Italien

Söndagen 16 maj välkomnar Italien turister från EU, Storbritannien och Israel, skriver AFP.
Från och med söndag behöver besökare från dessa länder inte längre sitta i karantän om de reser in i Italien, så länge de har testat negativt för covid-19. Testet får vara max 48 timmar gammalt. I Italien gäller munskydd över hela landet när man rör sig på offentliga platser, det är förbjudet att skapa folksamlingar, diskotek är stängda.
Bild: Chris Dorney
Bild: Chris Dorney

Frankrike

Från den 19 maj kommer Frankrike gradvis att öppna. Nu är det nedstängning och utegångsförbud från 19-06 i hela landet. För inresa krävs en hälsodeklaration och ett negativ covidtest. Man rekommenderas att isolera sig sju dagar efter ankomst. Munskydd obligatoriskt på offentliga platser. Parker, trädgårdar och stränder är öppna, men teatrar, biografer och barer är stängda.
Bild: Ivan Tykhyi
Bild: Ivan Tykhyi

Portugal

För inresa krävs ett negativt covidtest som är max 72 timmar gammalt. För resenärer som kommer från länder med hög smittspridning (Sverige), krävs obligatorisk karantän på 14 dagar. Svenska resenärer ska i förväg lämna sina uppgifter till portugisiska gränspolisen.
Bild: Kleiven, Paul
Bild: Kleiven, Paul

Danmark

Danmark öppnade gränser för resenärer från södra Sverige den 14 juni, då vaccinerade slipper test och karantän. Men den som är vaccinerad måste uppvisa pass och vaccinationsintyg, som innehåller godkänd vaccintillverkarens namn. Det ska ha gått minst 14 dagar sedan vaccination och max 180 dagar.
Övriga resenärer från Västra Götaland måste uppvisa negativt covidtest som är max 72 timmar gammalt. Danmark är öppet för kultur- och sportevenemang, max 500 åskådare.
I flera städer finns krav på att man ska ha ett giltigt danskt coronapass, som bevisar att du är vaccinerad, varit sjuk eller har ett negativt test, för att få gå på restaurang inomhus och inomhusevenemang. Och man ska fortsätta att hålla avstånd.

Regelverken och restriktionerna uppdateras ofta och man måste själv vara aktiv som resenär för att se hur covid-19-situationen är på ens resmål.

Så här ser smittspridningen i Europa ut för närvarande enligt Johns Hopkins Universitys rapportering som presenteras av sajten Our World in Data.

Man måste också ha bra koll på vilken möjlighet man har att avboka en resa, ifall smittspridningen skulle öka och restriktionerna skärps på resmålet.

Resenärer bör också se över vilket skydd hemförsäkringen täcker.

De flesta vill semestra hemma i sommar

Även om Medelhavssemestern lockar många svenskar, ser det ut som en majoritet kommer att ägna sig åt hemester även sommaren 2021, enligt en Kantar Sifo-undersökning, gjord på Göta Kanals uppdrag.

Den visar att 38 procent av svenskarna tänker sig bilsemestra hemma i sommar, 28 procent tänker dra på sig kängorna och ge sig ut och vandra, medan 19 procent tänker resa utomlands.