Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Rollén, vd Hexagon, misstänks för insiderbrott. Arkivbild.

Hexagons vd i rätten

Rättegången mot börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén har inletts i Oslo tingsrätt. Rollén misstänks för insiderbrott och riskerar uppemot sex års fängelse.

Rättegången, som kommer att pågå i en månad, inleddes med att chefsåklagare Marianne Bender läste upp åtalet. På fråga från domaren förklarade sig Rollén icke skyldig.

Åklagarens linje är att Rollén har utnyttjat sin kunskap om en kommande emission av aktier i det norska biometribolaget Next hösten 2015, där han själv var part.

Bara dagar innan emissionen offentliggjordes köpte Hexagon-vd:n via sitt privata bolag baserat på Cypern stora aktieposter i Next på börsen.

När emissionen blev känd sköt Nextaktien i taket, och Rollén tjänade stora summor.

Omfattande utredning

Utredningen är omfattande och innehåller 7 000–8 000 handlingar. Åklagaren stödjer sitt åtal bland annat på e-postmeddelanden och telefonsamtal mellan Rollén och vd:n för Next.

Enligt Marianne Bender, chefsåklagare vid norska Ekobrottsmyndigheten, är bevisläget gott.

- För att kunna åtala någon i Norge så måste vi vara övertygade om att vi kan bevisa att han har gjort det han är åtalad för.

Rollén riskerar fängelsestraff för aktieaffären. Straffet för insiderhandel i Norge är fängelse i max sex år.

Beslutet att åtala Rollén togs i mars i år. Han häktades i oktober förra året men släpptes ur häktet en vecka senare.

Bestrider anklagelserna

Enligt Rolléns advokat Christian B Hjort bygger anklagelserna på ett missförstånd. Enligt försvaret har det inte funnits någon insiderinformation i det här fallet.

- Ola Rollén bestrider anklagelserna. Han vill göra gällande att han inte hade någon information innan marknaden hade kännedom om den. Han hade inte kunskap om de förhållanden som Økokrim (norska Ekobrottsmyndigheten) anser vara insiderinformation.

Hjort anser att de faktiska och rättsliga förhållandena talar till Rolléns fördel.

- Han borde bli frikänd.