Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Handelsbankens koncernchef Anders Bouvin presenterar bankens delårsrapport för andra kvartalet vid en pressträff.

Handelsbanken faller efter rapport

Handelsbankens kvartalsresultat var bättre än analytikerna hade trott på förhand. Ändå backar aktien rejält på Stockholmsbörsen. Besvikelse över att banken inte köper tillbaka aktier anges som en orsak till kursfallet

Aktien faller med mellan 3 och 4 procent på Stockholmsbörsen och analytiker famlar efter förklaringar

- Det som diskuteras var att det fanns en förväntan på att Handelsbanken skulle kunna börja göra återköp av aktier senare i år och nu när kapitalet kom ner i kvartalet är inte det troligt längre, säger bankanalytiker Andreas Håkansson på Exane BNP Paribas.

Men Handelsbankens vd Anders Bouvin var nöjd

- Ett starkt kvartal med stabil resultatutveckling. De trender vi har sett under en period accentuerades under andra kvartalet.

Bouvin lyfter fram att Handelsbanken växer på alla sina marknader.

Växer tydligt

- Det är särskilt roligt att se utvecklingen i Sverige där vi nu växer väldigt tydligt och tar många bra kunder.

Handelsbankens provisionsnetto ökade under andra kvartalet.

- Det är framför allt tack vare att vi tar nya marknadsandelar på nettosparandet i Sverige, inte minst inom fonderna. Vi har det klart största nettoinflödet av nysparande och det har vi haft sedan 2010.

Även räntenettot, det banken tjänar på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, har ökat.

- Det baserar sig på volymökningar. Vi har volymökningar i vår utlåning i alla våra hemmamarknader och faktiskt ännu större volymökningar vad gäller inlåning, så det är fler och fler kunder som anförtror oss med sitt sparande, säger Bouvin.

Oförändrade marginaler

Volymökningarna gäller även bolån. Men marginalerna ligger stilla.

- De är oförändrade, de är stabila. Konkurrensen är stor på det här området, det finns väldigt många rikstäckande bolånegivare i Sverige och de tycks bli fler och fler.

Till skillnad från konkurrenten SEB så ökar Handelsbankens företagsutlåning.

- Företagsutlåningen har utvecklats positivt än en gång, inte minst i Sverige. Det senaste halvåret har vi sett ett tydligt trendskifte där utlåningen inte bara till fastighetsbolag utan även till rörelsedrivande företag har ökat, och det har vi inte sett i Handelsbanken på väldigt länge, så det ser bra ut i Sverige.