Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Björkeholm, jurist och expert på handeln med hyreskontrakt, vill se skärpning av straffen för svarthandeln. Arkivbild.

Handeln med svarta hyreskontrakt ökar

Den svarta handeln med lägenhetskontrakt omsätter miljarder och visar inga tecken på att minska.

På tisdag presenteras en utredning som ska föreslå åtgärder för att motverka handeln med svarta hyreskontrakt. Bakgrunden är att regeringen ser svarthandeln som ett växande problem.

Det har sedan länge funnits en utbredd svart marknad för hyreskontrakt, framför allt i storstadsregionerna, och den omsätter miljarder. När Fastighetsägarna 2006 försökte kartlägga svarthandeln i Stockholm, Sundbyberg och Solna uppskattades omsättningen ligga på 1,2 miljarder kronor.

Handeln ökar

- Det är jättevanligt och det ökar hela tiden. Det jag och många som jobbar med det här kallar raka kontrakt, det vill säga kontrakt som säljs direkt från en fastighetsägare till en hyresgäst, är jättesvårt att komma åt. När det gäller skenbyten är det min uppfattning att det ökar hela tiden, säger Sara Björkeholm, jurist och expert på handeln med hyreskontrakt.

Hon, liksom många andra bedömare, ser den stora bostadsbristen som den främsta anledningen till att svarthandeln ökar.

Och det handlar om stora belopp, speciellt i Stockholms innerstad.

- Det är jättestora belopp. Jag har pratat med några personer som har köpt kontrakt och de har gett flera hundra tusen, i vissa fall är det uppemot en miljon när det är innerstadskontrakt, säger Sara Björkeholm.

Illegal andrahandsuthyrning

Det som har hänt de senaste åren är att det uppstått en illegal andrahandsuthyrning i förortsområden.

- Vad vi ser, och vad utredarna har tittat på, är att det verkar som att svarthandeln även har förflyttat sig till ytterstäderna. Och då kan det vara otillåten andrahandsuthyrning, att man har ett kontrakt men att man upplåter det utan att fråga hyresvärden om lov, man tar ut rena ockerhyror och det kan ibland vara fråga om madrassplatser, säger Marie Öhrström, chefschefsjurist på Fastighetsägarna Sverige.

Sara Björkeholm vill se skärpning av straffen för svarthandeln.

- Straffskalan i dag är ganska lindrig. Maxstraffet för vanlig lägenhetsförsäljning är sex månaders fängelse. Och om det är ett grovt brott, där det har skett i en mera organiserad omfattning, är maxstraffet två år. De här straffskalorna är för korta för att polis och åklagare ska ha möjlighet att ta till vissa typer av utredningsåtgärder, till exempel avlyssning.