De allra flesta har tjänat in en tjänstepension. Och den kan spenderas lite hur man vill. Nästan fyra av tio planerar att ta ut hela sin tjänstepension under några få år i stället för att sprida ut den resten av livet, enligt en Sifoundersökning som Swedbank beställt.
Oroväckande, anser bankens privatekonom Arturo Arques som tycker att de blivande pensionärerna bör tänka igenom situationen.
Men för den som vill leva för dagen – om morgondagen vet man inget – går det att tillbringa några ekonomiskt gyllene pensionsår. Om hela tjänstepensionen plockas ut under de första fem åren efter pension får denne tillsammans med den allmänna pensionen ut 100 procent av slutlönen efter skatt. Därefter kommer räkningen och det blir snabbt väldigt mycket magrare, bara hälften av slutlönen livet ut.
Livslängd avgör
Medelvägen, att sprida ut tjänstepensionen jämt, ger 65 procent av slutlönen livet ut vid en pensionsålder på 65, enligt Swedbanks beräkningar
Rent ekonomiskt är det svårt att säga vad som är bäst. Den som lever längre än medellivslängden kommer att kunna kvittera ut mer än vad man själv har tjänat in i tjänstepensionen. Men ett kortare liv blir det motsatt effekt.
- Har man sämre hälsa kan man överväga att ta ut sin tjänstepension begränsat, men annars tycker jag att ett livsvarigt uttag är bra, säger Arturo Arques.
Ett annat alternativ är att plocka ut tjänstepensionen på kort tid och själv placera pengarna och leva på avkastningen. Men det kan vara riskfyllt, pengarna kan förlora i värde, varnar Arturo Arques.