Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt sopkonflikt i Stockholm

I Stockholm fortsätter konflikten inom sophämtningen. Sopåkarna på Reno Norden går inte tillbaka till arbetet, trots fredagens utslag i Arbetsdomstolen, skriver facktidningen Transportarbetaren. Men sophämtarna på Liselotte Lööf har återgått till arbetet.

Omkring 65 sophämtare på Reno Norden har sagt upp sig själva. Enligt uppgift till Transportarbetaren är det bara en person som valt att återgå i arbete, efter domen i Arbetsdomstolen.

De anställda på Liselotte Lööf har däremot återgått till arbetet efter att ha lagt ner arbetet i två dagar.

Hotade strejka

I fredags hotade sophämtare på Reno Norden i Malmö med att gå ut i strejk. Detta sedan en arbetsledare tagit strypgrepp på en anställd. Arbetsledaren har gått på semester men sophämtarna i Malmö tänker inte acceptera hans återkomst, skriver Kvällsposten.

- Kommer han tillbaka så kommer vi att strejka, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden, till tidningen.

På torsdagen bestämde sig sophämtare i Malmö, anställda av Reno Norden, för att protestera mot orättvisa arbetsvillkor. De säger att de bland annat får arbeta över tolv timmar om dagen för att hinna alla hämtningar. Det ledde till en konflikt som utmynnade i den misstänkta misshandeln. Händelsen har polisanmälts.

Kan inte acceptera

- Där får ju företaget agera, för jag utgår ifrån att företaget inte tycker att det är okej att folk i arbetsledande ställning handgripligen tar stryptag. Man kan inte acceptera att det finns folk i företagsledande position som beter sig på det viset, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet.

- Man kan ställa sig frågan, vad det är för kultur i företaget egentligen om det förekommer sådant här. Det visar på att det verkar finnas någonting som inte är bra i det företaget.