Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Osäkerheten på bostadsmarknaden väntas bestå nästa år. Men bedömare räknar inte med något prisras. Arkivbild.

Fortsatt osäkerhet på bostadsmarknaden

Osäkerheten är stor på bostadsmarknaden just nu. Men fortsätter det under 2018? Experter som TT har talat med räknar med att osäkerheten består men tror inte på några större prisras.

Just nu är fördelen för köparna på bostadsmarknaden rekordstark, visar Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel. Fastighetsbyrån har även bett sina mäklare spå prisutvecklingen under 2018. En stor majoritet av de tillfrågade mäklarna tror på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under 2018.

Fastighetsbyråns vd Johan Engström påpekar att turbulensen på marknaden främst har berört Stockholm.

Stabiliserat sig

- Men samtidigt ser vi att den riktigt oroliga marknaden som blev i Stockholm nu har stabiliserat sig på en lägre nivå men ändå stabiliserat sig. De viktigaste faktorerna som gör att det känns hyggligt stabilt framåt är att vi har en bra ekonomi i Sverige, merparten har jobb och tjänar hyggligt bra.

- Vi har fortfarande ett rätt stort tryck i storstadsregionerna men även i regionala större städer. Så marknaden ser fortsatt stabil ut även om det varit en rekyl på en kraftfull uppgång.

Enligt Mats Wilhelmsson, professor vid KTH som forskar om bostadsmarknaden, har en viss spekulation som har funnits på marknaden nu försvunnit, vilket har förstärkt prisnedgången.

Två scenarior

Wilhelmsson ser två scenarior när det gäller bostadsmarknadens utveckling nästa år. Han ser nedgången på marknaden som "normal priskorrigering".

- Det är inga konstigheter. En ungefär lika stor nedgång såg vi 2008 vid finanskrisen, och den varade i ungefär ett halvår. Våren 2009 började priserna stiga igen. Då var det väldigt turbulent på global nivå och det ser vi inte i dag på något sätt.

- Så ett scenario är att det här en priskorrigering och under 2018 kommer vi att ligga på de här nivåerna om inte räntorna måste stiga väldigt fort eller att det blir en global konjunkturnedgång.

Kan gå ner

- Det andra scenariot är att det har kommit in en större osäkerhet den här gången än det gjorde 2008-2009 och den håller i sig lite mer och det kommer kanske att gå ner ytterligare lite till.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, räknar med att det nuvarande stora utbudet kommer att ha minskat framåt mars, april och att marknaden då stabiliseras. Men i början av året får hushållen räkna med en fortsatt prisnedgång. Däremot tror hon inte på något prisras.

- Om vi inte plötsligt har kraftigt ökade räntor, att bolåneräntorna sticker i väg, eller att vi har många människor i arbetslöshet. Och de två ser inte jag.