Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även om det fortfarande görs många affärer är läget avvaktande på den svenska bostadsmarknaden. Arkivbild

Fortfarande avvaktande bostadsmarknad

Sidledes är ett ord som används för att beskriva den svenska bostadsmarknaden just nu. Avvaktande ett annat. Priserna på både villor och bostadsrätter i landet i januari var oförändrade jämfört med samma månad 2018, enligt Svensk Mäklarstatistik.

- Men det görs många affärer så marknaden har inte gått i stå. Försäljningstiderna på riksnivå har gått upp lite grann och skillnaderna mellan begärda priser och slutpriserna har gått ner. Budgivningarna i genomsnitt är inte lika intensiva som förut och det är också ett tecken på en svalare marknad, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik till TT.

- Det är nog ingen som tror på ett prisrally under våren, men däremot tror vi på en fortsatt hög omsättning, tillägger han.

Små förändringar

I riket liksom i centrala Stockholm, Storstockholm, centrala Göteborg och Storgöteborg sjönk priserna på bostadsrätter med en procent i januari, jämfört med december. De låg stilla i centrala Malmö och steg en procent i Stormalmö. Priset på villor sjönk också med en procent utom i Storgöteborg där de var oförändrade under månaden.

Priset på fritidshus i landet steg med två procent under januari.

Sedan toppnoteringarna för bostadsrätter sommaren 2017 har priserna i flera områden sjunkit 8,5–11 procent och som mest i centrala Stockholm. Undantaget är Malmöområdet där de backat 4–5 procent.

Marknad i sidled

TT: Har marknaden nått botten nu?

- Det är nog ingen som har den spåkulan. Men efter den tydliga nedgången som inleddes i Stockholm andra halvåret 2017 så har vi haft en sidledes marknad. Nedgången runt 10 procent som vi fortfarande sitter på skedde i huvudsak under hösten 2017, säger Per-Arne Sandegren.

Om den nedgången står sig innan det vänder så är det ingen dramatisk justering av bostadspriserna, anser han.

- Det är många som ansett att marknaden varit kraftigt övervärderat och 10 procent är ingen stor justering totalt sett. Man ska också komma ihåg att åren innan hade vi årliga uppgångar i storleksordningen 10 procent.