Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett Airbusflygplan av modellen A320-232. Arkivbild.

Flygplansbråk: USA ger igen för gammal ost

Flygplan, fisk, ost och vin blir dyrare om USA:s president Donald Trumps hot om att införa tullar på EU-varor för över 100 miljarder kronor blir allvar. Amerikanska handelsmyndigheten USTR hänvisar till att franska Airbus subventioneras i EU.

Hotet från USA innebär en upptrappning av den 14 år gamla konflikten mellan USA och EU, där parterna beskyller varandra för att subventionera flygplanstillverkarna Airbus respektive Boeing.

"EU har dragit fördel av USA när det kommer till handel under många år. Det kommer snart vara slut på det!", skriver Donald Trump på Twitter.

Han hänvisar i sin tweet till att Världshandelsorganisationen (WTO) påpekat att subventionerna har negativa effekter för USA.

- Det har pågått en rättstvist om det här i 14 år, nu är det tid för handling, säger USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.

EU-kommissionen förbereder samtidigt motåtgärder med anledning av det senaste utspelet från USA.

En källa inom EU-kommissionen beskriver storleken på den amerikanska vedergällningen som "kraftigt överdriven" och att nivån är något endast WTO:s medlare kan fatta beslut om.

Den utdragna handelstvisten mellan USA och EU har pågått sedan 2005 och räknas som ett av WTO:s mest komplicerade ärenden.

I mars fällde WTO USA för att ha bidragit med olagliga subventioner till den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing.

USTR:s uttalande sammanfaller med krisen för Boeing, efter att flygplansmodellen 737 Max 8 belagts med flygförbud efter två dödliga olyckor.