Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vd:n och sonen Karl-Johan Persson och styrelseordföranden och huvudägaren Stefan Persson storhandlar H&M-aktier. Arkivbild.

Familjen försöker ingjuta mod i H&M

Stefan Persson stärker sitt redan stadiga grepp om H&M. Bara i år har familjen handlat aktier i klädjätten för 7,5 miljarder kronor. En rent förtroendeskapande åtgärd för ett börsföretag på dekis, bedömer aktieanalytiker Peter Malmqvist.

Vid drygt 20 tillfällen i år har grundarfamiljen Persson köpt totalt närmare 34 miljoner aktier i H&M, enligt Finansinspektionens insynslista – affärer som personer med stort inflytande måste redovisa. Värdet på köpen uppgår till cirka 7,5 miljarder kronor – ganska stora summor även för multimiljardärerna Persson med familj. Och med tillägg för de tidigare köpen av 23 miljoner H&M-aktier under 2015 och 2016, enligt familjens ägarbolag Ramsburys årsredovisningar, är riktningen tydlig.

Ingen bra affär

Samtidigt har H&M tappat sin tidigare lyskraft, aktien har dalat betänkligt, så någon vidare affär har det inte varit, inte på kort sikt i alla fall. Vad är då syftet, planerar familjen att köpa ut företaget från börsen och därmed undandra sig den kritik som kommit i takt med kursfallet?

- Nej, jag tror inte att han (Stefan Persson) umgås med den typen av planer, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium Nordic.

- För om det var planen skulle han inte ha köpt en enda aktie, fortsätter han och pekar på de insidertankar som skulle väckas om han tankat H&M-aktier med den egna vetskapen om att han planerar att lägga bud på hela företaget.

Malmqvist tror att det finns en helt annan agenda.

- Det är en förtroendeskapande åtgärd, och precis som jag tycker är det köpvärt, säger han.

Dollarn spökar

Malmqvist tes är att H&M fått oförtjänt mycket stryk på börsen och att aktien är relativt billig. Farhågorna om att H&M inte skulle klara omställningen till näthandeln tror han är överdriven. För i sådana fall skulle även spanska klädbjässen Inditex med varumärket Zara ha drabbats av aktiespekulanternas dom på samma vis, men det har inte skett.

- I allt väsentligt handlar det för H&M:s del om dollarkursen, säger Malmqvist.

En stark dollar fördyrar inköpen och sänker lönsamheten. Men visst, H&M har även en del problem, bland annat har bolagsledningen med sonen och vd:n Karl-Johan Persson i spetsen fått kritik för att vara hemlighetsfull och kanske dölja något.

- Och möjligen har H&M tappat ledartröjan när det gäller design, de har blivit lite slätstrukna.