Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många tjänstemän tror att det blir svårt att klara levnadskostnaderna som pensionär. Arkivbild.

Få tjänstemän vill arbeta längre

Trots en oro för låg pension uppger få tjänstemän att de vill arbeta längre än planerat, visar en undersökning som tjänstemannaförbundet TCO gjort i samarbete med Statistiska centralbyrån (SCB).

Över hälften av de 3 286 tjänstemän i åldern 40–67 år som besvarat enkäten uppger att de inte är beredda att jobba längre än planerat för att få upp pensionen, trots att tre av fyra tror att det kommer att bli svårt att klara levnadskostnaderna efter pensionen.

Enligt TCO:s undersökning beror motståndet till att arbeta längre än planerat bland annat på att arbetet som utförs är psykiskt påfrestande, att de inte tror att ytterligare tid i arbetslivet har någon effekt på pensionen samt att man ser fram emot att gå i pension.

"För att tjänstemän ska orka ett längre arbetsliv så måste vi lägga mer krut på frågor som rör arbetsmiljön, särskilt den psykosociala arbetsmiljön", kommenterar TCO:s ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomfördes som en kombination av post- och webbenkät som skickades ut till 5 500 personer. Resultatet har viktats med hänsyn till bortfallet.