Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norge står med EU i frågan om stål- och aluminiumtullar, meddelar utrikesministern Ine Eriksen Søreide. Arkivbild från april i år.

EU och Norge tar USA-träta till WTO

EU, EES-landet Norge och ytterligare ett antal WTO-medlemmar vill att världshandelsorganisationen WTO löser dispyten om USA:s stål- och aluminiumtullar.

De har bett WTO att bilda en panel i ärendet – vilket inleder ett förfarande där syftet är att lösa en pågående tvist under den världsomspännande organisationens översyn.

Beskedet kommer från det norska utrikesdepartementet som i ett pressmeddelande skriver att många länder har försökt konsultera med USA om tullavgifterna, som ett första steg för att lösa tvisten. Men att dessa konsulteringar inte har burit frukt.

"Därför har vi, tillsammans med EU och flera andra, i dag bett WTO om att upprätta en tvistlösningspanel gällande USA:s tilläggstullar", säger Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide i meddelandet.

Hon skriver att Norges stål- och aluminiumexport förvisso är blygsam, men att frågan är principiellt viktig, inte minst då EU är den största marknaden för norsk del.

Panelförfarandet är en process i ett antal steg som kan väntas pågå i åtminstone ett års tid.