Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekonomer tror inte på några större prisfall på bostadsmarknaden. Arkivbild.

Ekonomer: Inga stora prisfall på bostäder

En stark konjunktur tillsammans med extremt låga räntor talar för att den befarade prisnedgången på bostadsmarknaden blir blygsam, bedömer bankekonomer.

- För det första har vi ett väldigt lågt ränteläge som Riksbanken självklart med dagens besked kommer fortsätta att stödja; vi kommer inte få några höjda räntor i närtid. Sedan har vi både en mycket stark inhemsk konjunktur och omvärldskonjunktur och en väldigt stark arbetsmarknad i Sverige, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.

- Vi tror att ekonomin kommer fortsätta att vara hyfsat stark och det bidrar till att det inte kommer att bli ett speciellt stort husprisfall att tala om.

Brist på bostäder

Ytterligare en faktor som SEB:s ekonomer trycker på är att det fortfarande är ett underskott på bostäder i Sverige, vilket innebär att nybyggda tomma lägenheter förr eller senare kommer att hitta köpare.

Hammer understryker samtidigt att bostadspriserna ligger på historiskt höga nivåer

- Ingen blir förvånad i dagsläget om bostadspriserna börjar falla tillbaka igen, men det sammantagna makroläget gör att det är svårt att se en stor dramatik. Det vi och många andra räknar med är en avmattning.

Swedbanks ekonomer ser samma utveckling på bostadsmarknaden.

- Vi kommer att se en lugnare bostadsmarknad framöver, men med en lugnare så menar jag framför allt en stabilisering och det är det vi har sett nu, säger Anna Breman på Swedbank.

Amorteringskrav

- Det är två faktorer som gör att vi ser den här stabiliseringen nu. Det ena är amorteringskravet som redan har införts, vilket har lett till att prisutvecklingen har blivit mindre stark, framför allt i storstadsregionerna. Och ovanpå det kommer att utbudet faktiskt har ökat ganska mycket, även om det fortfarande råder en brist på bostäder i storstadsregionerna.

Breman tror att prisökningstakten i stort sett stannar av i storstadsregionerna.

- Men det betyder inte det blir ett kraftigt boprisfall utan det är snarare så att jag ser att priserna i stort sett kommer att ligga stilla.

- Som jag ser det så kommer vi att få en mer långsiktigt hållbar utveckling på bostadsmarknaden.