- Vi lever i en tid av väsentlig osäkerhet, sade centralbankschefen Mark Carney på en presskonferens.
Det kraftigt försvagade pundet föll ytterligare efter Bank of Englands besked att räntan halveras och att banken återupptar sitt obligationsköpsprogram som samtidigt utökas till 435 miljarder pund, motsvarande 4 900 miljarder kronor, från den tidigare nivån på 375 miljarder pund.
- Bank of England hade inte förväntat sig en brexit och tar nu den uppkomna situationen på allvar. Att de agerar redan nu beror på att penningpolitiken verkar med en viss fördröjning, säger Torbjörn Isaksson chefsanalytiker hos Nordea.
Redo för mer
Åtgärderna var mer långtgående än förväntat. Inte minst överraskade centralbanken genom att flagga för att den kan sänka räntan ytterligare, till en nivå närmare nollan, innan årsskiftet – även om utvecklingen fortsätter i linje med förväntningarna.
- Banken fortsätter att stå i beredskap för alla tänkbara nödvändiga åtgärder för att bibehålla en finans- och penningpolitisk stabilitet medan Storbritannien anpassar sig till en ny verklighet, sade Bank of England-chefen Mark Carney.
Att införa minusränta är dock otänkbart, anser han och talar om "negativa konsekvenser" i andra länder som tillämpat den.
Ett frågetecken inför räntebeskedet var om centralbanken skulle varna för recession i sin tillväxtprognos. I stället reviderades tillväxten ned kraftigt för de kommande åren – och under resten av 2016 kan Storbritannien inte räkna med mycket tillväxt alls.
Kan sinka Fed
Prognosen innebär, enligt Magnus Alvesson, chef för makronanalys på Swedbank, att tröskeln för ytterligare stimulanser lagts lågt. Han tror också att beskedet kan få effekter internationellt – till exempel förutsättningarna för en räntehöjning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.
- Det här minskar sannolikheten för åtstramningar på andra ställen, så som USA. Men amerikanarna tar mer hänsyn till sin egen ekonomi än till omvärldens. Det sätter också press på Europeiska Centralbanken. Det finns vissa spekulationer om att man där kommer att bli mer expansiva.
Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, konstaterar att stimulanserna kommer samtidigt som det billiga pundet kan agera draglok.
- Även om de initiala konjunkturbarometrarna har fallit ganska kraftigt så är det inte som 2008. Centralbanken agerar alltså ganska kraftfullt här.