Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ryske aluminiumoligarken Oleg Deripaska har nära band med Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.

Duman överväger ryska USA-sanktioner

Efter en vecka präglad av kraftig rysk marknadsturbulens till följd av nya USA-sanktioner förbereder nu ryska parlamentariker motåtgärder. Importförbud och andra handelshinder föreslås.

Ett lagförslag från den ryska dumans talman Vjakeslav Volodin och flera gruppledare ska tas upp för beslut i det ryska parlamentets underhus nästa vecka.

Förslaget tar bland annat upp importförbud mot amerikanska varor, som tobak, alkohol och läkemedel samt förbud mot att ta in mjukvaror och jordbruksprodukter från USA, rapporterar Reuters med hänvisning till parlamentariker.

Samarbete föreslås avbrytas

Det föreslås dessutom att vissa amerikanska medborgare ska förbjudas från att resa in i Ryssland och att amerikanska företag ska uteslutas som köpare när statliga ryska företag privatiseras.

Begränsningar för amerikanska medborgares rätt att jobba i Ryssland föreslås också, liksom höjda avgifter för amerikanska flygbolag som använder ryskt luftrum.

Samarbete inom områden som kärnkraft, rymdprogram och flygplanstillverkning föreslås också avbrytas, enligt Reuters.

Den ryska ekonomin har skakats rejält av den senaste rundan USA-sanktioner. Rubeln har tryckts ned till den lägsta nivån på flera år samtidigt som flera aktier har kollapsat på Moskvabörsen.

Börsvärdet eroderat

Enligt en sammanställning gjord av Reuters har den sanktionerade oligarken Oleg Deripaska, med nära band till president Vladimir Putin, i kölvattnet på sanktionerna förlorat cirka 40 miljarder av sin förmögenhet när börsvärdet på hans företagsimperium eroderat.

Den kraftiga försvagningen av rubeln väntas pressa upp inflationen i Ryssland, vilket begränsar utrymmet för den ryska centralbanken att stimulera ekonomin med räntesänkningar.