Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen. Bildmontage.

Byggbolag sänke på börsen

Stockholmsbörsen sjönk något på torsdagen med byggjätten Skanska som tungt sänke. OMXS-index backade 0,2 procent.

Skanskas B-aktie tappade 2,4 procent sedan byggkoncernen på en kapitalmarknadsdag sagt att man inte kommer att nå upp till målen för rörelsemarginalen i byggverksamheten på minst 3,5 procent under perioden 2019–2020.

Konkurrenten NCC följde med nedåt och backade 1,1 procent efter det att byggbolaget meddelat att man sålt sin danska återvinningsverksamhet till ett danskt företag.

Klädjätten Hennes & Mauritz drog samtidigt mest nedåt i kraft av indextyngd med ett kursfall på 1,4 procent. Skogskoncernen SCA föll 3,6 procent eftersom aktien handlades utan rätt till utdelning efter årsstämman i onsdags.

Telia-aktien steg 0,1 procent efter det att Sverigedemokraterna meddelat att man kan tänka sig att göra upp med allianspartierna om ett beslut om att sälja ut Telia-tillgångar.

Marknadsräntorna pressades i USA, eurozonen och även i Sverige sedan USA:s centralbank Federal Reserve på onsdagen gjort klart att inga fler penningpolitiska åtstramningar planeras i år. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen sjönk under torsdagen till den lägsta nivån sedan november 2016.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. Londonbörsens FTSE 100-index steg 0,9 procent, medan Frankfurts DAX-index tappade 0,5 procent och Parisbörsens CAC40-index gick ned 0,1 procent.