Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lågränteläget innebär att det är billigare än någonsin att binda räntan på lång tid. Arkivbild.

Bundna boräntor på bottennivå

Att binda bolåneräntan på tio års tid har aldrig varit billigare. Och stiger räntan snabbare än bankerna förutspått kan man spara pengar. Men det finns ändå skäl att lämna bolåneräntan rörlig.

- Det är väldigt få det är aktuellt för. Nivån är historiskt låg och det kan kännas lockande. Men som det ser ut nu så kommer vi att ha en lång period av låg ränta, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Räntorna för bundna bolån har nått nya bottennivåer. Nu har SBAB sänkt listräntan för flera olika bindningstider. Bland annat kan den som binder lånet på tio år få en ränta på 3,08 procent. Och ännu lägre räntenivåer går att förhandla sig till – storbankernas redovisade snitträntor för lån med samma bindningstid är ännu lägre.

"Billig försäkring"

- För kunderna innebär det en relativt billig försäkring att binda sina lån. Det gör att man kan veta exakt vilka boendekostnader man har en längre tid framöver, säger Karin Hellgren, informationschef på SBAB.

TT: Samtidigt hamnar den som binder sig i dag på en räntenivå som är ungefär dubbelt så hög som den rörliga om man binder sig på lång tid?

- Så är det. Men ränteläget vi har nu är exceptionellt. Det är svårt att sia om räntorna förutom att man vet att det säkerligen kommer att gå uppåt därifrån vi är i dag.

Joakim Bornold på Nordnet är dock skeptisk till fördelarna med att binda lånet i dagsläget. Framförallt eftersom man av flera skäl kan behöva byta lån.

Kan bli vinnare

- Det är få av oss som vet var vi bor om tio år. Det är en risk att binda upp sig på så lång tid. Man skulle kunna göra det på en liten del av sitt lån om man känner att man vill dra nytta av lågränteperioden och vara säker på sina utgifter en lång tid framöver. Men risken överväger inte vinsten eftersom vi tyvärr har så hög inlåsningseffekt.

TT: Men kan man inte spara mycket pengar om bankerna har fel om utvecklingen?

- Vad de räknar med nu är förstås att den låga räntenivån ska leva kvar länge och det kan förändras fort. Vi kan komma in i en ny period med en inflation som kommer tillbaka och en ränta som stiger snabbt. Och att det kan gå fort har historien visat flera gånger. Då blir den som bundit vinnare.