Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brittiska valutan föll efter beskedet att brittisk industri bromsar in.

Brexit bromsar brittisk industri

Den brittiska industrin bromsar in till följd av det förestående utträdet ur EU. Beskedet fick återigen pundet att falla.

- Det är här vi ser den tydligaste konsekvensen av brexit. Framför allt brittiska företag har rejält tappat framtidstron, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

I Storbritannien sjönk inköpschefsindex, som speglar konjunkturen inom industrin, till 48,2 i juli, jämfört med 52,4 i juni. Det innebär den snabbaste inbromsningen på över tre år.

"Steg mot valutakrig"

De nya siffrorna fick åter pundet att tappa mot dollarn.

Nu riskerar den billiga brittiska valutan att leda till valuta- och skattekrig, anser Bergqvist.

- Möjligen kan Bank of England hävda att det råder exceptionella omständigheter och att det därför är befogat med ett svagare pund. Likväl tycker jag att det är ett steg i valutakrigets riktning.

Inköpschefsindex i andra länder visar dock inga brexit-effekter.

"Inga spridningseffekter"

- Det är ett positivt tecken att vi inte ser spridningseffekter till företag utanför Storbritannien, säger han.

I Sverige steg indexet för juli med 3,4 indexpunkter jämfört med juni. Enligt Swedbank och Silf ligger förklaringen i en ökning av delindexen för orderingång och produktion.

Utöver stigande inköpschefsindex pekar flera andra tecken i rätt riktning – trots att SCB förra veckan överraskade med oväntat svaga tillväxt- och exportsiffror, anser Nicole Bångstad, makroanalytiker på Swedbank.

- Avmattningen ska ställas mot ett väldigt starkt första kvartal. Även om siffrorna var under både vår och övriga marknadens förväntan så var avmattningen inte jättekraftig. Det negativa för industriföretagen var att de har arbetskraftsbrist och det kan man också se som positivt, säger hon.

I stormens öga

Att Storbritannien röstat för att lämna EU tycks inte ha haft någon direkt effekt på de svenska inköpschefernas optimism. Bångstad och flera andra bedömare anser dock att vi nu, efter den initiala oron, befinner oss i stormens öga – effekterna av det förestående utträdet är än så länge oöverblickbara.

- Det har blåst över väldigt mycket snabbare än man trott. Men sedan kanske risken finns för att det kommer något nytt som gör att det blåser upp igen. Men vad vi ser nu så är det inget som har slagit så hårt på marknadsoron.