Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer bredbandskabel rullas ut. Arkivbild.

Bredbandsutbyggnad på väg i mål

Bredbandsutbyggnaden fortsätter i samma takt som tidigare. Målet – att 95 procent av alla företag och hushåll ska ha bredband om två år – är inom räckhåll.

I oktober i fjol hade 77 procent av alla hushåll tillgång till bredband som medger hastigheter om minst 100 Mbit/s, en ökning med 5,6 procentenheter jämfört med samma tidpunkt året innan enligt Post- och telestyrelsens (PTS) kartläggning. Det innebär att utbyggnadstakten fortsätter med samma fart som tidigare.

- Överlag ser det positivt ut, säger Jens Ingman, marknadsanalytiker på PTS.

Och om man drar ut linjerna, det vill säga om utbyggnaden fortsätter i samma fart som det gångna året, kommer ett av regeringens delmål att i det närmaste nås. Första delmålet på vägen mot att alla i Sverige ska ha snabbt bredband 2025 är att 95 procent av alla hushåll och företag 2020 ska ha tillgång till en bredbandshastighet om minst 100 Mbit/s.

PTS kartläggning visar samtidigt att 72,4 procent av hushållen har tillgång till fiber, en ökning med 6 procentenheter på ett år.

Snabbast nya kabeldragningar sker där täckningen varit sämre tidigare, enligt Jens Ingman, exempelvis i Blekinge. I Stockholms län, där täckningen generellt är god, går utbyggnaden långsammare.