Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oro för fallande bostadspriser slog mot Stockholmsbörsen under året. Arkivbild.

Bostadsfrossa snuvade årets Stockholmsbörs

Teleoperatörer, Volvo och Evolution Gaming är vinnare bland större bolag på årets Stockholmsbörs. Men höstens bostadsfrossa slog hårt mot byggsektorn.

- Bostadsmarknaden har svalnat och aktierna i fastighetssektorn har fått storstryk i oron som nu finns, säger Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

Och bilden är tydlig. NCC ner 30 procent, JM minus 25 procent och Skanska har backat 20 procent under året. Men nervositeten på bomarknaden har dragit med sig fler välkända bolag.

H&M ute i kylan

- Konsumenterna håller igen och renoverar inte på samma sätt. Vi har också fått signaler från både H&M och Clas Ohlson om att de ser färre kunder i butikerna, säger Olavi.

H&M-aktiens tapp har varit 30 procent sedan årsskiftet.

- Det är ett ifrågasättande av hela affärsmodellen. Är de tillräckligt starka on-line och hur går de traditionella H&M-butikerna? Det är först senaste veckan som vi fått lite klarhet i att försäljningen gått ner i butikerna globalt, säger Olavi.

- Det lär dröja ett tag innan det vänder och bolaget kommer in i värmen, säger han.

Den stora förloraren bland börsens större bolag är Fingerprint som rasat över 70 procent. Enligt Olavi är det ökad konkurrens och prispress som gjort marknaden missnöjd med bolaget som tvingats till vinstvarningar.

I andra änden – på börsens topplista – återfinns Evolution Gaming som hoppat upp 125 procent under året.

- Bolaget sysslar med livecasino och den utvecklingen går bra. Bolaget genererar vinster och har helt enkelt belönats det här året, säger Olavi.

Ett mer välkänt bolag i toppen är Volvo med en kursuppgång på 50 procent.

- Den synkroniserade globala tillväxten gynnar Volvo som har en världsomspännande verksamhet och där alla verksamhetsområden från bussar till lastvagnar till anläggningsmaskiner går bra med bra drag i USA, Kina och Europa, säger Olavi.

"Hopp och förtvivlan i Ericsson"

Andra större bolag som sticker ut är telebolagen Tele2 och Millicom med uppgångar på 45 respektive 40 procent. Båda bolagen har gjort några företagsaffärer under året, senast Millicom som förra veckan sålde verksamheten i Rwanda.

- Millicom har en god vinstutveckling och det också varit en del affärer som gillats av marknaden, säger Olavi, som tillägger att Stockholmsbörsen generellt har präglats av just bolagens faktiska vinster mer än andra faktorer.

Ett annat bolag i branschen som haft en god utveckling på börsen är Comhem, upp 45 procent.

- Ett bra momentum i verksamheten och företaget lyfts ofta fram som en uppköpskandidat, och uppenbarligen vill investerarna vara exponerade i bolaget, säger Olavi.

Slutligen indextunga Ericsson, plus 5 procent.

- Frågorna kring bolaget handlar om man lyckas ställa om till framtidens krav. Här har ju vd Börje Ekholm fått mycket medvind på de åtgärder som har gjorts men bolagets resultat lämnar ju mycket att önska, det går mellan hopp och förtvivlan, säger Olavi.

Som helhet har Stockholmsbörsen stigit runt 7 procent under året. Det globala snittet för världens börser är en uppgång på ungefär 16 procent. Och här finns viss besvikelse på Stockholmsbörsen.

- Jag hade väntat mig över 10 procents uppgång för Stockholmsbörsen, säger Jonas Olavi.