Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mercedes-chefen Dieter Zetsche (i vit mustasch) och andra tyska bil-vd:ar vid ett så kallat dieseltoppmöte i Berlin förra året.

Bild: Mercedes mysko mjukvara hittad

Mjukvara som stänger av avgasreningen efter 26 kilometer. Mejl inom företaget med frågan om dieselprogrammeringen är laglig. Det är bara några av de uppgifter inifrån Daimler som utredare i USA nu rapporteras titta på i samband med "dieselgate".

Giftskandalen började hos Volkswagen, som erkänt att man fifflat med avgasvärden på åtminstone hundratusentals bilar. Men den sprider sig sakta men säkert till många tillverkare i Tyskland och andra länder.

I pågående utredningar har myndigheter i USA nu hittat flera skumma funktioner i Daimlers Mercedes-bilar, rapporterar Bild am Sonntag. Ett program verkar se till att avgasreningen stängs av efter 26 kilometers körning. Det innebär att utsläppen är låga om bilen testas, men att prestanda – och farliga gaser – kraftigt ökar efter en stunds drift.

Flera andra liknande mjukvaror har också hittats, som anpassar avgasreningen efter körmönster. Och av mejlväxlingar som Daimler-anställda haft under arbetets gång framgår att de frågar sig om dessa åtgärder är lagliga, skriver Bild.

En talesman för Daimler förnekar inte tidningens uppgifter, utan säger:

- Dokumenten som Bild fått har uppenbarligen valts ut för att skada Daimler och dess 290 000 anställda.