Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bankerna tjänar mer på bolån

Storbankerna tjänade mer på bolån under andra kvartalet. Men totalt sjönk bankernas vinster något.

Bankernas räntenetto, det vill säga vad de tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning, ökade sammantaget med drygt sex procent under andra kvartalet. Och det mesta kommer från bolånen.

"Tjänar förvånansvärt bra med pengar"

- Bankerna tjänar väldigt bra med pengar, förvånansvärt bra med pengar om man ska se till den situation de befinner sig i med minusränta och ökade regleringar. Man kan konstatera att det är ganska lätt för bankerna att öka sin intjäning på privatpersoner, för det är framför allt där man tjänat pengar, säger Joakim Bornold.

Bolånemarknaden fortsätter att växa. Men även marginalerna som bankerna tar ut har ökat.

Tidigare siffror från Finansinspektionen har visat att marginalen nådde en ny rekordnivå i snitt i början av året, något som fick både finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) och Villaägarna att reagera.

Bristande konkurrens

Bornold tycker att konkurrensen mellan storbankerna är bristfällig, speciellt vad gäller bolånen.

- Det är privatpersoner som får betala kostnaden för minusräntan som man har mot företagen, för det är egentligen där kostnaden uppstår. Och man kan ifrågasätta om konkurrensen fungerar som den ska då. Det är ingen riktig konkurrens kring bolånen, säger han och fortsätter:

- När man lyssnar på bankerna så är de väldigt defensiva på bolån. Det är ingen som säger att de vill gå in och ta marknadsandelar, vilket man borde göra i en situation där marginalerna är högre än någonsin. Men man väljer att avstå och då kommer marginalerna fortsätta att vara höga.

Litet vinsttapp

På tre månader, april–juni, drog de fyra storbankerna in 26,7 miljarder i vinst. Det är en imponerande siffra, men bankerna kunde inte upprepa den kraftiga vinsttillväxten under andra kvartalet. I stället sjönk de samlade vinsterna med knappt 10 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

- Bankerna går bra generellt, men det kanske är förvånansvärt hur mycket det skiljer mellan bankerna, hur bra de går. Och då går Swedbank absolut bäst och Nordea går sämst av dem, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Exane BNP Paribas.

- Den största orsaken till det är att Nordea inte är en helsvensk bank, den är bara en fjärdedel svensk. Och tittar man på de senaste åren så är det den svenska ekonomin och den svenska bankmarknaden som växer betydligt snabbare än övriga Norden.