- Det här handlar om att lugna finansmarknaderna. Och utifrån det tror jag att det behövs. Om den brittiska ekonomin behöver det är jag inte lika säker på, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.
Storbritanniens förestående utträde ur EU fortsätter att kasta en lång skugga över landets ekonomi. Nya siffror visar att både industrin och byggsektorn börjat bromsa in tvärt i spåren av omröstningen i juni.
Det mesta pekar nu på att den brittiska tillväxten kommer att ta stryk. På torsdag kommer besked från brittiska centralbanken Bank of England om hur pass dyster den tror att framtiden ser ut och vilka åtgärder den kommer att vidta.
Rekordlåg ränta
Troligt är att centralbanken då sänker sin styrränta till – åtminstone – 0,25 procent från redan rekordlåga 0,5 procent för att stimulera ekonomin, enligt de flesta analytiker som har svarat nyhetsbyrån Reuters enkät inför beskedet. Det innebär i sådana fall den första sänkningen sedan 2009.
- Spiken i kistan blev gårdagens inköpsprisindex för industrin som var sämre än väntat och på en låg nivå. Som allmänt känt råder ju turbulens efter brexit-omröstningen och ledamöter från Bank of England har tydligt uttalat att de är beredda att rösta för en sänkning, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.
Lämnar tillväxtprognos
Utöver en justerad styrränta kan centralbanken samtidigt välja att stötta upp ekonomin genom att väcka liv i sitt vilande stödköpsprogram för obligationer. Sannolikheten för det är ekonomerna dock mer oeniga om.
Bank of Englands inflations- och tillväxtprognos, som publiceras i samband med räntebeskedet, ger svar på hur allvarlig centralbanken anser att situationen är. Frågan är inte om tillväxtprognosen kommer att skrivas ned utan om Bank of England liksom vissa andra bedömare spår recession.
- Vi räknar med recession till årsskiftet till följd av en ganska stor osäkerhetschock som kommer att leda till nedskärningar bland företagen, säger Nick Kounis, chef för makroekonomisk analys på den nederländska banken ABN Amro, till The Independent.