Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Både ukrainska Naftogaz och ryska Gazprom anser sig fått rätt i en infekterad gastvist Arkivbild.

Både sidor anser sig fått rätt i gastvist

Både ukrainska Naftogaz och ryska Gazprom anser sig fått rätt sedan skiljedomstolen vid Stockholms handelskammare kommit med ett beslut i gasbråket mellan Moskva och Kiev.

Den infekterade gastvisten handlar inte bara om enorma belopp för Ukraina och Ryssland. Tvisten mellan länderna är juridiskt snårig också och har delats upp i två parallella prövningar som görs av skiljedomstolen.

Den första delen rör pris på och betalningar av gasleveranser till Ukraina. Den andra delen av dispyten, berör den ryska gas som Ukraina skickar vidare till EU.

Gazprom överklagade ett domstolsbeslut i maj som berörde en klausul i ett tioårigt avtal mellan de två länderna. Naftogaz sade på fredagen att domstolen ännu en gång avvisat ett betalningskrav på 56 miljarder dollar, motsvarande cirka 468 miljarder kronor, som Gazprom rest.

"Naftogaz vann skiljeförfarandet om gasförsäljning mot Gazprom på alla punkter i tvisten", skriver bolaget i ett mejl till Reuters.

Enligt Naftogaz är domstolsbeslutet på lång sikt värt omkring 75 miljarder dollar för bolaget.

Gazprom å sin sida sade att domstolen tillmötesgått de flesta av dess krav och slagit fast att huvudvillkoren i avtalet mellan de bägge bolagen var giltiga.

.