Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke tar över som vd för Svenskt Näringsliv inom ett halvår.

Astra Zeneca-chef tar över Svenskt Näringsliv

Jan-Olof Jacke, Sverigechef på Astra Zeneca sedan fem år, får uppdraget att ta över vd-stolen på Svenskt Näringsliv efter avgående Carola Lemne. Nästan en halv miljon i månadslön följer med uppdraget.

Uppsägningstiden på Astra Zeneca är sex månader, så den 53-årige Jan-Olof Jacke tillträder senast inom ett halvår.

En halv miljon

I lön kommer han kunna plocka ut nästan en halv miljon kronor per månad, närmare bestämt 485 000 kronor. Carola Lemnes lön ligger inför det att hon lämnar posten på något över en halv miljon, 540 000 kronor per månad.

- Jag ser otroligt mycket fram emot det här uppdraget. Det var ett lätt beslut att tacka ja, men det var ett svårt beslut att lämna något man levt och andats med i 19 år, säger Jan-Olof Jacke.

- Men nu ser jag fram emot att gå in i den här rollen med full kraft, tillägger han.

Jan-Olof Jacke definierar själv huvuduppdraget för en vd för Svenskt Näringsliv som att arbeta för att skapa goda förutsättningar att starta, driva och få företag att växa i Sverige.

- Och skapa de bästa möjliga förutsättningarna för att svenska företag ska vara konkurrenskraftiga internationellt, tillägger han.

Fredrik Persson, styrelseordförande i Svenskt Näringsliv, beskriver rekryteringen som en genuin och väletablerad ledare.

Enhälligt styrelsebeslut

Han lyfter i sin presentation av den nye chefen fram att Jan-Olof Jacke började karriären som familjeföretagare och nu är Sverigechef på läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Styrelsen, som enligt Fredrik Persson var enhällig i beslutet, hoppas att med den nye vd:n få en stark röst för näringslivets intressen som driver på för att skapa bättre villkor för svenska företag och för tillväxt, nyföretagande och ökad sysselsättning.

När beskedet om att Carola Lemne hoppar av två år före det slutdatum hon själv siktat på motiverades det med att Svenskt Näringsliv, som via medlemsorganisationen representerar 60 000 medlemsföretag, står inför en stor avtalsrörelse 2020.