Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sandra Björklund Qvarfordt, 24 år har bott i Malmö sedan 2014 och behövt flytta runt mellan flera olika andrahandslägenheter och korttidskontrakt.

Allt fler avtalar bort rätten till bostaden

Antalet personer som tvingas bo med osäkra bostadskontrakt har ökat runt om i landet. I år har nästan 14 500 personer i storstadsregionerna skrivit på kontrakt där besittningsrätten förhandlats bort. Sandra Björklund Qvarford från Malmö fick flytta när fastighetsägaren skulle renovera.

- När jag flyttade in så behövde jag verkligen någonstans att bo. Sen skulle hyresvärden renovera vinden och därför säga upp oss så småningom, säger Sandra Björklund Qvarford.

Sandra bodde i en lägenhet utan besittningsrätt. Det innebär att hyresgästen vid en uppsägning måste flytta utan möjlighet till en bedömning från hyresnämnden, något som går att få med vanliga hyresavtal.

- Besittningsrätt har man normalt sett. I tvister har man då rätt att bo kvar tills vi prövat saken. Om vi kommer fram till att hyresgästen måste flytta så kan vi också ge uppskov, säger Carl Rydeman, hyresråd i hyresnämnden.

Ökat i hela Sverige

Ombyggnationer och renoveringar är några anledningar till att hyresvärdar väljer att skriva kontrakt utan besittningsrätt, enligt hyresnämnden.

När Sandra Björklund Qvarford och hennes vänner fick besked om att de måste flytta hade de blivit förvarnade om att vinden skulle renoveras.

- Men så har det inte blivit, när vi flyttade så tog de in en ny hyresgäst. Jag har fått bättre koll efteråt, men oftast litar man på att det som hyresvärden sagt är rätt, säger hon.

På fyra år har antalet beviljade ansökningar hos hyresnämnden mer än fördubblats i Malmö och den ökande trenden är densamma runt om i landet. I Stockholm har mer än 9 000 kontrakt godkänts i år och i Göteborg är motsvarande siffra 3 270.

- När fastighetsägarna renoverar så flyttar de runt hyresgäster hela tiden, då kan hyresgästerna få avstå besittningsskyddet för att lägenheten ska användas som evakueringslägenhet i samband med en renovering, säger Charlotte Alvsing, hyresråd i Stockholms hyresnämnd.

Hon menar att den vanligaste anledningen till att den här typen av kontrakt tecknas i Stockholm är hyresvärdar som bygger om.

- Det pågår renoveringar över hela staden. Då kan det vara gamla hyresgäster som måste evakueras. Det är jättevanligt, säger Charlotte Alvsing.

"Speciell situation"

Samtidigt har även antalet korttidsbostäder som kommuner ordnar till nyanlända personer som fått uppehållstillstånd ökat, vilket tidningen Hem och hyra tidigare rapporterat om.

- Det gäller ofta bostäder som anordnas av kommunerna inom ramen för socialt bistånd och som tar emot flyktingar som behöver en mer tillfällig bostad, säger Carl Rydeman.

Då är besittningsrätten bortavtalad och kontraktet sägs upp när de boende inte längre betraktas som nyanlända.

- Besittningsrätten är kanske den viktigaste bestämmelsen som finns i hyreslagen. Antalet avståenden har ökat i stort sett hela Sverige. Det är ett tecken på att vi har en speciell situation på bostadsmarknaden, säger han.