Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas vice partiordförande Elisabeth Svantesson har pratat ihop sig med kollegorna i Alliansen. Arkivbild.

Alliansen: Fem områden med problem

Allianspartierna vill ha en stramare ekonomisk politik. Stärk sparandet och öka avbetalningen på statsskulden, är ett förslag.

Alliansen har pratat ihop sig om ett antal gemensamma avsnitt i partiernas budgetmotioner. Elisabeth Svantesson (M), Emil Källström (C), Mats Persson (L) och Jakob Forssmed (KD) presenterar i en debattartikel i Dagens industri fem problemområden i svensk ekonomi där de anser att regeringen "styr Sverige i fel riktning".

Ett av dessa är den tudelning av arbetsmarknaden som stänger ute utsatta grupper, främst utrikes födda och personer utan gymnasieutbildning. Denna utveckling måste vändas, drivkrafterna till arbete måste stärkas, skriver alliansföreträdarna.

De fyra riksdagsledamöterna tar också upp den expansiva finans- och penningpolitiken som de menar riskerar att leda till överhettning och en "ohållbar skulduppbyggnad". Man nämner också trygghetsklyftor i landet och ojämlikhet i vården.

Som motgift mot problemen vill Alliansen se en "mer fokuserad och stramare" ekonomisk politik och föreslår att under de kommande tre åren förstärka sparandet och avbetalningen på statsskulden med tio miljarder kronor per år, jämfört med regeringen.