Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

13 matvaror med oväntat innehåll

Sugen på yoghurt? Då är risken påtaglig att du får i dig gelatin. För att inte tala om risken för att äta brandskum, bekämpningsmedel och döda getingar. Här är 13 livsmedel som bjuder på rejäla överraskningar.

1. Grishud i yoghurt. Organisationen Sveriges konsumenter har synat tio olika produkter och vad de egentligen innehåller, till exempel fruktyoghurt från Valio. Den äckelmagade kanske inte är så förtjust i att yoghurten innehåller gelatin. En av ingredienserna är nämligen gelatin som görs av djurhud, främst gris men enligt Valio rör det sig i deras produkter om nötkött. 

2. Högflourerande ämnen i popcornpåsen. PFAS-ämnen finns i brandskum, rengöringsmedel och impregnerade textilier. Enligt Kemikalieinspektionen bör de inte hamna i vare sig dricksvatten eller mat. Ändå finns de högflourerande ämnena i sjöar, vilket gör att även fisken vi äter får i sig ämnena. Men vad du kanske inte visste är att ämnena dessutom finns i pizzakartonger, snabbmatsförpackningar och popcornpåsar som körs i micron. Sveriges konsumenter rekommenderar att du inte äter färdigmat direkt ur förpackningen och att du poppar popcorn i kastrull.

3. Getinglarver i fikon. I juletid äter vi svenskar en del fikon – eller låter dem ligga kvar i fruktskålen. Sanningen är dock att det slinker med en och annan larv i munsbitarna. Getingarna kryper in i fikon för att lägga ägg. Där fäller de sina vingar och dör så småningom. Men det är inget mot den insektsfest som uppstår när getinglarverna kläcks.

4. Palmolja i smördeg. Räkna inte med något smör i smördegen. Icas, Findus och Willys smördegar görs precis som de flesta andra smördegar på vegetabiliska fetter, däribland palmolja. Vill du ha den äkta varan får du vända dig till specialmärken som exempelvis franska Picard. Palmolja har dömts ut av människorättsorganisationer och palmodlingarna utgör ett hot mot regnskogen.

5. Bekämpningsmedel i te. Råd och rön har synat innehållet i tepåsar och som mest hittat 15 olika kemiska bekämpningsmedel i te från Lipton. Garants te innehöll 13 bekämpningsmedel. Inte ens de ekologiska teerna från Kung Markatta, Clipper och Four o' clock var helt fria från bekämpningsmedel. Däremot innehåller de ekologiska teerna färre kemikalier.

6. Russin är heller inte att rekommendera om du vill äta giftfritt. När Råd och rön labbtestade russin, innehåll alla icke-ekologiska varianter bekämpningsmedel. Lidls russin som riktade sig till barn innehöll 15 olika bekämpningsmedel.

7. Tidigare förbjudna ämnen i dricka. När Sverige gick med i EU legaliserade vissa ämnen som tidigare varit förbjudna. Dit hör E133, ett blått färgämne som numera förekommer i vissa drickor. E133 kan orsaka allergiska reaktioner och personer som har astma är särskilt utsatta.

8. De svarta kornen i vaniljglassen behöver inte alls vara äkta vanilj. Ibland är kornen visserligen gjorda av vaniljstång, men där all smak redan utvunnits ur stången. I stället används aromämnen för att skapa vaniljsmak. Vill du ha äkta vara: läs innehållsförteckningen.

9. Smördeg utan smör, vaniljglass utan vanilj... och crabbsticks utan krabba. I verkligheten innehåller crabsticks finhackad fisk som smaksätts, kokas och pressas till stänger. Smaksättningen består av stärkelse, stabiliseringsmedel, aromer, färgämne och smakförstärkare. 

10. Det finns ett skäl till att pizzaost brukar vara billig. Osten kan nämligen lika gärna vara palmolja. Sveriges konsumenter har synat "Pizzamix med gouda" från svenska Wernersson och funnit att den ostliknande massan i verkligheten är gjord på vatten, palmolja, stärkelse, mjölkprotein, fibrer, salt, ostpulver och goudaliknande arom. Bland annat Garant och Arla klarar sig bättre, med riktig ost i pizzaosten.

11. Du vet sockervadden i godisaffären? Den brukar komma i fluffiga neonfärger och för att framställa gul färg används färgämnet E102. E102 framställs på kemisk väg och utgör ännu ett exempel på ett färgämne som varit förbjudet i Sverige, men som fick legaliseras när Sverige gick med i EU för att lagstiftningen skulle vara likadan i alla EU-länder. E102 är allergiframkallande och kan utlösa astmaanfall. Dessutom tror forskare att barn kan få koncentrationssvårigheter av E102. Köper du sockervadd som innehåller E102, måste det finnas en varningstext på burken.

12. Gluten i nötpåsen. Naturella nötter innehåller visserligen inte gluten, men det gör den rostade varianten. Ofta har rostade nötter glaserats med en blandning som innehåller mjöl. Vill du inte få i dig vetemjöl, gör du klokt i att läsa innehållsförteckningen.

13. Vit choklad innehåller ingen choklad. I stället är den gjord på det kakaosmör som blir över när riktig choklad framställs. Sen tillsätter tillverkarna mjölkprodukter, socker och vanilj. Ibland används vegetabiliska oljor i stället för kakaosmör, vilket kräver tillsatser av färgämnen för att "chokladen" inte ska bli för blek. Det innebär förstås inte att vit choklad inte kan smaka gott ändå!