Berfin Salman avbryter inte sin semester

Halmstadbon Berfin Salman, som HP skrev om under kuppförsöket i Turkiet, berättar att läget i landet nu är lugnare. Utrikesdepartementet (UD) har även tagit bort sin avrådan om att åka till och från landet

ANNONS
|

Berfin Salman, som HP skrev om under kuppförsöket, berättar att oroligheterna i Istanbul varade i fem till sex dagar efter kuppförsöket den 16 juli.

– Alla butiker har öppnat och det är lugnt här nu. Det har inte varit några problem med att gå ut. Jag har inte märkt något mer.

Berfin berättar att hon och hennes familj var lite extra försiktiga under första veckan. Men nu är de inte rädda för att gå ut på stadens gator.

– Nu känns det okej. Jag är faktiskt heller inte orolig över tanken att många i min släkt bor kvar här. Man vet vilka ställen man ska vara på och inte.

ANNONS

Tanken efter att kuppförsöket inträffade var att Berfin skulle ta ett tidigare flyg hem från sin semester i Istanbul. Men eftersom att hon har både familj och släkt där nere stannade hon, och kommer nu vara kvar ett par veckor till.

– Visst kan det uppstå oroligheter igen, men det är ingenting som jag oroar mig över. Nu vill jag bara utnyttja min semester till max och stannar därför till 21 augusti.

Dock förklarar hon att de genom medier och nyheter knappt får någon information alls.

– Det enda som händer som vi kan se är att det turkiska folket går ut på kvällarna och protesterar. Det är det kurdiska folket som vill få stöd.

Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på UD, berättar att de har tagit bort sin avrådan om att resa till och från Istanbul.

– Vi har lyft avrådan. Det jag kan säga är att situationen i Turkiet är åter lugnare, men vissa oroligheter och protester förekommer.

Rasmus Eljanskog säger att UD ständigt följer händelseutvecklingen i landet.

– Vi följer den väldigt noggrant genom vår ambassad i Ankara och vårt generalkonsulat i Istanbul. Vi uppdaterar även vår reseinformation regelbundet och gör kontinuerliga bedömningar av läget där, säger han.

ANNONS

Läs även: Många avbokar sina höstresor till Turkiet.

ANNONS