Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nye tränaren kan bli manager

I går morse landade Lasse Jacobsson tillsammans med Halmstads BK:s assisterande tränare Michael Svensson i Birmingham för att titta på spelare och träffa kontakter i England. Han gjorde det i vetskapen att han inte längre var klubbens chefstränare.

– Jag fick beskedet i torsdags kväll, strax innan avresan till Kastrup. Så jag har egentligen inte hunnit reflektera så mycket eftersom jag trodde att jag skulle planera inför en ny säsong.

– Nu blir det inte så och det känns förstås både trist och konstigt att inte få fortsätta att följa de egna talangerna som vi slussat in med tanke på framtiden och klubbens dåliga ekonomi, säger Lasse när HP-sporten sent i går kväll nådde honom i pausen på matchen Burton–Bury i engelska league 2.

Då hade det tidigare på dagen blivit det officiellt – Jacobsson får lämna sin post redan efter en säsong.

– Jag har inga hard feelings gentemot mot HBK som, trots de begränsade resurserna, hade en högre målsättning och i så fall har jag misslyckats. Det här är en tränares tuffa verklighet. Men jag kan ändå se mig själv i spegeln utan att skämmas. Att det sedan inte blev som vi hade hoppats berodde på en rad orsaker.

HBK-ordföranden Ingemar Broström håller med:

– Det är aldrig ett roligt beslut att ta, men vi var helt överens i styrelsen och har gjort en överenskommelse i bästa samförstånd.

– Men det här är bara en del i förändringen av hela den sportsliga organisationen, där vi ansåg oss behöva en ny ansvarig som huvudtränare, fortsätter han efter att ha haft en 45 minuter lång presentation för spelartruppen.

– Det var en väldigt dämpad och avvaktande reaktion. Många undrade vad som händer nu, vem som kommer i stället. Och vissa blev oroliga medan andra såg möjligheter till någonting nytt.

Om just huvudtränare blir benämningen på den nye huvudansvarige återstår att se. För HBK tittar nu på olika lösningar som manager och sportchef.

– Men där vill vi inte gå händelserna i förväg.

Så sent som i tisdags tycktes allting vara klart för en fortsättning – något som Broström och Jacobsson också bekräftade för HP-sporten.

– Jag var otydlig i mitt budskap och den kritiken tar jag ta på mig. Vad jag menade var att vi vill att han ska stanna i klubben med tanke på hans kunskaper. Men eftersom hela organisationen ska förändras var och är det inte klart i vilken befattning, medger Broström.

– Det var samma besked som Lasse fick redan i mitten av oktober, att han skulle få vara kvar i klubben förutsatt att vi var kvar i allsvenskan. Men vi sa inte i vilken position.

Det var dock efter den sista matchen, mot Djurgården, som arbetet intensifierades.

– Vi i styrelsen började vår utvärdering för en dryg månad sedan. Men även om vi under året har haft många tuffa diskussioner ville vi inte gå i clinch förrän det allsvenska kontraktet var säkrat.

I nuläget är Lasse själv dock mycket tveksam till en fortsättning:

– Jag kommer att arbeta vidare för HBK, där jag och Michael ska se fler matcher fram till söndag i sökande efter nya intressanta spelare och då främst anfallare. Sedan bär det av till Barcelona och Espanyol i samma syfte. Men även om jag inte stänger några dörrar kommer jag, som det ser ut nu, inte att vara kvar i klubben nästa år eftersom jag vill fortsätta att arbeta som tränare. Det är det jag är.

HBK-ledningen vill inte peka på någon specifik anledning till att Jacobsson inte fick förlängt kontrakt.

– Det var en rad olika saker, där besvikelsen i sig var huvudorsaken. Inte bara bland HBK-medlemmarna utan, som det kändes, halva stan.

– Vi trodde verkligen på det nya tränarteamet, laget och upplägget – att nu skulle det lyfta igen. Men det gjorde det aldrig och i stället blev det ännu ett tärande år i botten, där alla naturligtvis har sitt ansvar i det hela.

– Men det svänger snabbt i den här branschen – inte minst på tränarsidan. I fjol var Rolle Nilsson ifrågasatt i Malmö och Mikael Stahre hyllad i AIK. I år fick Stahre gå, samtidigt som Rolle blev guldtränare.

HBK:s arbete med att hitta en ersättare är redan i full gång.

Finns det redan nu ett huvudspår?

– Hade vi fått den vi ville ha skulle vi lanserat honom redan i dag. Men där är löner och andra villkor de lättaste bitarna. Värre är det med det sociala, familjesituation, barn och liknande.

Kan det bli tal om ett nytt, oetablerat namn eller en erfaren, rutinerad tränare?

– Vi kan tänka oss båda delarna. Men det skulle naturligtvis vara lättare för ett oprövat kort att få chansen med en stabil, erfaren manager bakom sig.

Michael Svensson i rollen som tränare?

– Där vill jag inte ge några kommentarer.

Kan förändringen på tränarsidan även påverka spelarförhandlingarna som exempelvis Anselmo som varit missnöjd med speltiden?

– Det är för tidigt att säga, men vi för hela tiden en diskussion.

Vilka kvalitéer ska den nye managern/tränaren ha?

– Han ska förfina och förtydliga våra spelidéer.

– Samtidigt behöver vi en mer homogen spelartrupp med ett mindre antal spelare av högsta klass. Om vi i dag har 20–22 spelare av likvärdig klass kanske vi pratar om 16 och resten egna talanger, där vi då får en mindre grupp som alltid är trygg att få starta.

– Men även om vi ska satsa ännu hårdare på egen talangutveckling så kommer vi att behöva ta in en viss spetskompetens. Och då i huvudsak nordiska spelare, hemvändare och spelare från samarbetet med Espanyol. Däremot kommer vi inte att lägga kraft på att scouta i mer udda länder.

Just scoutingen på hemmaplan har annars brustit på senare år?

– Ja, i Halland har vi bra kontakter, men i övrigt har det inte varit bra så där kommer vi att stärka upp organisationen.

– Överhuvudtaget är det stora förändringar på gång. Även vad gäller finansieringen och arbetet med den nya arenan, där vi är inne i ett avgörande skede.

Du och övriga styrelsen har också fått ta emot stark kritik. Hur har ni tagit den?

– Självklart tar vi åt oss av saklig kritik. Man får inte att avvisa kritik som är väl underbyggd men som vill klubbens väl. Det är så allting går framåt eller som jag brukar säga: Där det tänks lika tänks det inte så mycket.

– Men bara för att det inte märks så mycket utåt innebär det ju inte att vi inte arbetar. Tvärtom.