Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elliot Olofsson och Clara Fritzsche framför den nya delikatessdisken på ICA Maxi Flygstaden. En av många nyheter för kunderna denna vår.

Nybakat och färdiglagat tar mer plats på Flygstaden

Nu börjar uppdateringen av ICA Maxi Flygstaden verkligen att synas. Vid brödavdelningen har det egna bageriets hyllor blivit betydligt fler och på delikatessavdelningen strax intill händer just nu mycket med det färdiglagade sortimentet. Redan under de första dagarna har butikspersonalen mötts av lovord från positiva kunder.

”Så mycket luftigare” är det vanligaste omdömet när nu ytterligare en etapp i omgörningen av ICA Maxi Flygstaden börjar bli klar. För även om bageriet nu kan stoltsera med betydligt fler hyllor med det egenbakade sortimentet, så har den rejäla ommöbleringen samtidigt inneburit större ytor att röra sig på.

Större ytor och ett större sortiment väntar numera kunderna vid den centrala pergolan på brödavdelningen.
Större ytor och ett större sortiment väntar numera kunderna vid den centrala pergolan på brödavdelningen.

– Vi ville skapa en trevligare och rymligare miljö och samtidigt mer plats för vårt eget bröd tillsammans med annat smått och gott från egna bageriet. Jag tycker verkligen vi har lyckats med det. Det känns mer som att vi är ett riktigt bageri nu, som att kunderna kommer till en egen destination på stormarknaden, säger driftschefen Fredrik Nilsson.

"Kreativa med sortimentet"

Under en nybyggd pergola har bageriet bland annat gjort plats för flera olika sorters surdegsfrallor och mycket annat av det som sju dagar i veckan bakas från grunden.

Marika Hansson, avdelningschef bageriet på ICA Maxi Flygstaden.
Marika Hansson, avdelningschef bageriet på ICA Maxi Flygstaden.

– Den större ytan ger oss en bättre möjlighet att vara kreativa med sortimentet och det känns väldigt roligt, särskilt för kundernas skull. Vi håller nu på att bygga upp ett mycket bredare utbud när det gäller småkakor och annan fika som sötbröd, muffins, munkar och wienerbröd, berättar Marika Hansson som är avdelningschef för bageriet.

Större utbud färdigpackad mat

Nästa destination i butiken är delikatessdisken och även här har ICA Maxi satsat mycket på att skapa större ytor för besökarna. Dessutom hoppas man minska väntetider genom att göra det färdiglagade utbudet mer lättillgängligt i en egen, 15 meter lång separat disk. Den nya ”färdigmatsdisken” kommer stå klar i mitten av mars.

Clara Fritzsche, avdelningschef deli och kök.
Clara Fritzsche, avdelningschef deli och kök.

– För några år sedan var det mer lösvikt och bufféer som gällde. Nu ser vi i stället att kunderna köper mer och mer färdiga rätter i förpackningar, till exempel fräscha sallader eller vällagad mat som är enkel att värma. En betydande del av detta kommer från vårt eget kök, berättar Fredrik.

– Det handlar om att göra det smidigare för kunden att enkelt kunna plocka med sig utvalda storsäljare utan att behöva ta en kölapp. Och när delin stänger vid klockan 18 på helger så kan kunderna fortfarande få tag på färsk fisk, förpackad och lättillgänglig i den här disken, förklarar Clara Fritzsche, avdelningschef för deli och kök.

En av dem som är med och utvecklar sortimentet som kommer från butikens kök är den vikarierande avdelningschefen Elliot Olofsson. Han har tidigare arbetat som köksmästare och han lägger mycket tid på att sprida sina kunskaper vidare, både till kollegor och kunder.
En av dem som är med och utvecklar sortimentet som kommer från butikens kök är den vikarierande avdelningschefen Elliot Olofsson. Han har tidigare arbetat som köksmästare och han lägger mycket tid på att sprida sina kunskaper vidare, både till kollegor och kunder.

Många kunder lyxar till det

Under corona har personalen i stort märkt av ett ökat intresse för mat från delikatessdisken, särskilt när det gäller ostar och annat som kan betraktas som lite vardagslyx.

– Folk går inte ut och äter i samma utsträckning och då har vi sett ett helt annat tryck på till exempel delikatessostar och charkuterier. Man vill unna sig något extra där hemma, berättar Clara.

LÄS MER: Allt om ICA Maxi Flygstadens spännande ombyggnad

– Och då får man samtidigt inte missa våra minifocacciamackor med olika pizzatoppings. När kunderna kommer till våra avdelningar är ju tanken att de ska bli så sugna att de inte kan låta bli, säger Marika.