Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Siktar högt. Vilma Rydell (till vänster) och Isabelle Axeldal ser ut att bli Halmias nya anfallspar efter flyktade målsprutorna Frida Jingblad och Ebba Hed.

Nya Halmia-kedjan har hög målsättning

40 mål har försvunnit sedan förra säsongen. Hur ska Halmia ersätta skyttedrottningarna Frida Jingblad och Ebba Hed? – Vi löser det, skrattar Vilma Rydell och Isabelle Axeldal.

Först lade Frida Jingblad, som vann skytteligan i division 1 på 22 mål i fjol, skorna på hyllan. Sedan följde Ebba Hed, som var trea på 18 mål, efter tränaren Håkan Magnusson till allsvenska Vittsjö.

Dessutom flyttade Jessica Jingblad – som var den bästa målgöraren när Halmia gick upp i Elitettan 2013 – till Stenungsund av familjeskäl lagom till att hennes sargade knä började bli redo för comeback.

Halmias offensiv har med andra ord rustats ned betänkligt under vintern. Men när det vankas seriepremiär borta mot blekingska Asarum på lördag är nästa generation beredd att ta över.

Det är fortfarande oklart exakt hur Halmias nya tränarduo Mattias Hed och Jan Wärn väljer att formera kedjan. Men Vilma Rydell, snart 17, och Isabelle Axeldal, snart 18, har spelat på topp tillsammans i de sista träningsmatcherna och hoppas få chansen igen.

– Vi är redo. Vi har inte spelat jättemycket ihop än så länge, men det funkar bra, tycker Isabelle Axeldal, som leder den interna skytteligan under försäsongen på sju mål.

I fjol nätade hon 25 gånger för andralaget och slutade tvåa i skytteligan i division 2. Klivet upp till förstaelvan och division 1 inspirerar:

– Det är skillnad. Lagen som helhet är mycket bättre och man får jobba mer för målen än vad man får i division 2. Men det ska gå bra, jag är inte så nojig.

Flicklandslagsmeriterade Vilma Rydell var ordinarie i A-laget redan i fjol som rivig innermittfältare. Nu har hon flyttats fram ett steg till en så kallad nummer 10-roll.

– Det är kul. Man får mer boll som forward än som innermitt och det är väl tanken att jag ska vara spelfördelare där, säger hon.

Ska Halmia, fyra i fjol, infria målsättningen att bli ett topplag även i år krävs det att målfabrikationen är fortsatt hög.

Kan ni ersätta Frida Jingblads och Ebba Heds 40 mål?

– Ja, det är klart att vi kan, svarar Isabelle Axeldal.

– Vi löser det, säger Vilma Rydell innan Axeldal fortsätter:

– Vi kanske inte gör alla målen själva, men vi är bra på alla positioner och har många spelare på alla positioner, så jag tror att vi löser det kollektivt.

Hur många mål gör ni två?

– Äh, vi slår Ebba och Frida. 41 minst, skrattar Isabelle Axeldal.