Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förebilden. Förskolan i Lilla Tjärby blir mall för nybygget i Allarp. Barnen vid kusten får husera i byggnader med samma planlösning.

Ny förskola ger Allarp en skjuts framåt

Kommunen slantar upp 25 miljoner kronor på en ny förskola i Allarp. Kommunstyrelsen har beslutat att den ska byggas på samma sätt som förebilden i Lilla Tjärby.

Befolkningen växer i de södra kommundelarna och förskolepaviljongen på Skottorpsskolan räcker inte till.

Nu blir det ett rejält tillskott på antalet förskoleplatser när en splitter ny kommunal förskola med fyra avdelningar byggs i Allarp.

– Vi tror på Allarpsområdet och tycker att det här är helt rätt placering, säger kommunstyrelsens ordförande Elisabet Babic (M).

Närheten till kommungränsen gör också att politikerna spekulerar i att även Båstadsbor kan vilja lämna sina telningar i Allarp.

– Vi vet att det är trångt på andra sidan gränsen och det finns inget som hindrar om Båstad vill hyra in sig på en avdelning, säger Erling Cronqvist (C).

Kommunstyrelsen tyckte, liksom barn- och ungdomsnämnden, att det bästa alternativet var att använda förskolan i Lilla Tjärby som mall för nybygget.

– Där har vi ett bra koncept. Det finns förstås vissa saker som kan behövas skruva lite på, säger Elisabet Babic.

Planlösningen blir densamma. Den största skillnaden blir att Allarp inte kommer att ha lokaler för nattis.

Den nya förskolan ska också utrustas med ett tillagningskök i stället för mottagningskök som i Lilla Tjärby.

Det kan också bli ett annat uppvärmningssystem och vissa andra byggtekniska justeringar jämfört med förebilden.

Bygget beräknas kosta omkring 25 miljoner kronor. Blivande byggherren Stefan Lundström, vd för Kommunfastigheter, tror att det kan ge byggandet på Allarpsområdet en rejäl knuff.

– Förskolan har en central betydelse. Jag har den erfarenheten från Alsike i Knivsta. Där hade man sålt fyra tomter på 15 år. När F–3-skolan kom byggdes det genast 20 villor. Nu är det över 1 000 hus, säger Lundström.

– En förskola i Allarp är helt avgörande för att locka yngre barnfamiljer dit, säger vd:n, som tror att bygget är färdigt i januari 2017.

Fullmäktige måste fatta det formella beslutet, men inget tyder på annat än att det blir ett ja där också.