Ny budget kan stoppa 5 000 bostäder

M+KD-budgeten som riksdagen röstade igenom kan innebära att uppemot 5 000 hyres- och studentlägenheter stoppas. Ansökningarna om investeringsstöd för dem är klara, men Boverket kan inte bevilja pengar.

ANNONS
|

De borgerliga Allianspartierna har sedan länge fört en kamp mot de byggsubventioner som den rödgröna regeringen infört. De är dyra och ineffektiva, är huvudargumenten.

En sådan subvention är det så kallade investeringsstödet för hyresbostäder och studentbostäder, som syftar till att bygga hus med lägre hyror än i produktion utan stöd. Byggarna måste garantera lägre hyra under 15 år.

Inga nya beslut

Att Moderaterna och Kristdemokraternas budget gick igenom i riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, innebär att stödet ska slopas på några års sikt. Och efter årsskiftet får inga nya beslut tas. Några övergångsregler finns inte.

ANNONS

Boverket och länsstyrelserna hanterar ansökningarna om stöd. Enligt verket finns det för dagen cirka 130 ansökningar under behandling. Det finns också omkring hundra färdighanterade ansökningar som skulle kunna beviljas pengar. De hundra färdigbehandlade ansökningarna motsvarar cirka 1,5 miljarder i stöd och 5000 lägenheter.

Pengarna till stödet för 2018, det så kallade bemyndigandet, är dock slut och Boverket bedömer att inte ens färdiga ansökningar kan beviljas. Beslut går inte att flytta över till nästa år, de tre miljarder som finns för 2019 är redan intecknade.

I förra veckan sade Larry Söder (KD), vice ordförande i riksdagens civilutskott, till TT att alla som får beslut före årsskiftet skulle få pengar och att det var upp till länsstyrelserna att jobba på.

Enligt Boverket verkar bilden vara mer komplex.

Inte bli av

Utan stöd riskerar många projekt att inte bli av.

- De byggherrar, kommuner och fastighetsbolag som jag har varit i kontakt med de senaste dagarna har alla beskrivit att de inte kommer att kunna genomföra de här projekten på grund av att deras kalkyler inte går ihop, säger Per Lindkvist, enhetschef för bland annat investeringsstöd på Boverket.

ANNONS

Han säger att en del av dem kanske ändå blir av, då på andra premisser.

- Då kan man inte garantera den lägre hyra som det här stödet syftar till, det blir högre hyra jämfört med om man hade fått stödet, säger Lindkvist.

Mats Green är bostadspolitisk talesperson för Moderaterna. På frågan om M och KD visste om att 5000 bostäder riskerar att inte byggas svarar han att övergångsregeringen har möjligheter att göra en ansvarsfull och successiv avveckling, utifrån budgetbeslutet.

Brända jordens taktik

- Vi förutsätter att den nuvarande övergångsregeringen inte ägnar sig åt den brända jordens taktik utan respekterar den flexibilitet som finns i vår budget, säger Green till TT.

Han anser att det viktigaste för politiken är att fokusera på hur man får fler studentbostäder, "inte hur man stoppar in miljarder av skattepengar hos privata byggbolag".

- Vi bör ta tag i genomgripande reformer av bostadsmarknaden.

ANNONS
TT

ANNONS