Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Jazzsystrar. Malin Almgren, 23, och Karolina Almgren, 22, gör improvisationsmusik med popinslag under namnet Sisters of invention.

Nu sker allt för aktuella jazzsystrar

Systrarna Malin och Karolina Almgren befinner sig bara i 20-årsåldern men har hunnit få ihop en imponerande meritlista. I vår kommer deras andra album Navigating.

Första låten på Sisters of inventions debutalbum heter We are the future. Man bör ta orden på allvar.

Blott 22 och 23 år gamla skriver systrarna Almgren redan storbandsmusik för orkestrar, turnerar runt på rikets olika jazzklubbar, och har ett album på sitt cv – med ytterligare ett på väg i vår.

– Det känns som att det är nu allting händer, säger Malin Almgren.

Malin och Karolina går armkrok på vägen mot replokalen på Viktoriagatan i Göteborg. Det är klokt. På backen ligger en vådlig matta av nyis som ingen ännu har grusat.

– Vi har alltid skrivit och spelat in musik, ända sedan vi var tio, tolv år. Då lade vi på alla instrument för egen hand, och det sättet att arbeta på har vi sedan fortsatt med, berättar Malin under promenaden, medan hon varsamt placerar sina steg.

– Fast det är klart, tillägger Karolina, hur avancerade de första låtarna var kunde ju variera.

Numera finns det nog ingen som kan klaga på komplexiteten i systrarnas material.

2012 vann de varsitt Stim-stipendium, och våren 2013, när de var 20 respektive 21 år gamla, skrev de musik till ungdomsstorbandet Ayjo. Samma år uppträdde systrarna på Fife Jazz Festival i Skottland, vann Swedish Youth Jazz Celebration i Stockholm och släppte sin debutskiva Om & om igen.

Sedan i fjol samarbetar duon med Bohuslän big band, som de har komponerat ny musik till och ska uppträda med till hösten. Innan dess, förhoppningsvis redan i maj, ska de dock hinna släppa sitt andra album: Navigating. En skiva som har sina improvisationsinslag men ändå är poppig så det förslår.

Inspirationskällor som uppfinningsrikedomens systrar nämner är bland andra Stevie Wonder, Lisa Nilsson, Toto och Kate Bush.

– Popmusiken har egentligen alltid funnits där. När vi började skriva egen musik gjorde vi det i nån slags ungdomsrevolt mot våra föräldrar som är jazzmusiker, säger Karolina.

Revolten föll dock platt. Det var inte så lätt att chocka Owe och Martina Almgren, båda välkända profiler på den svenska jazzscenen.

– De skulle nog vara stolta över oss vad vi än gjorde, säger Malin och ler.

Och namnet? Pappa Owe och hans bror hade ett band vid namn Brothers of invention, och döttrarna ville utmana de äldre med sin egen upplaga. Att släktingarnas bandnamn även det var en flört, med Frank Zappas Mothers of invention, visste de inte som barn.

– Men bandnamnet har hängt med. Det passar oss, säger Karolina.