De står bakom dokumentären om IT-bubblan som aldrig sprack

Skaparna av dokumentärfilmen ”IT-bubblan som aldrig sprack” heter Christian Albinsson och Patrik Ljungman och kommer båda från Halmstad. Efter år av arbete är den nu färdig för premiär på SVT.

ANNONS
|

Klipp från ”IT-bubblan som aldrig sprack”

Dokumentärfilmen är byggd på intervjuer som Halmstadentreprenören Christian Albinsson gjorde till sin bok ”Bubblan som aldrig sprack" som släpptes förra året. Kollegan Patrik Ljungman, som jobbar på mediebyrån Oh My i Halmstad som är grundad av Christian Albinsson, står för klippningen av filmen.

– Man kommer se både intervjuer och inslag från SVT som är gjorda runt 1995 och framåt och nyinspelade intervjuer med några nyckelpersoner, de så kallade it-pionjärerna. Det var många som var aktiva då men vi har fokuserat på de mest tongivande, berättar Patrik Ljungman.

– Men mycket mer såklart. Jag har tittat igenom mycket gamla program och lyssnat på diskussionerna om att internet inte skulle vara någon stor grej överhuvud taget. Det är ganska parodiskt när man tänker på det idag, säger Christian Albinsson.

ANNONS

Flera kända ansikten med Halmstadkoppling medverkar i filmen som tar upp frågor som: var IT-entreprenörerna genier före sin tid eller byggde de luftslott? och var det en bubbla eller lade pionjärerna grunden till dagens svenska IT-under? Entreprenören Johan Staël von Holstein utgör en viktig del av dokumentären och även Carl Bildt och företagsledaren Björn Nordstrand syns i rutan. Dessutom finns Peter Wahlbeck med på ett hörn.

– Det är en brokig skara människor. Persongalleriet är annorlunda, man skulle kunna kalla filmen för näringslivets version av Tiger King, säger Christian Albinsson.

Långtgående intresse för IT-bubblan

Christian Albinssons intresse för IT-bubblan, det som kallades dotcom-bolag och tidsperioden runt millennieskiftet föddes efter att han läst en artikel i Hallandsposten från 2000. IT-pionjären Johan Staël von Holstein hade då blivit av med sin gula Ferrari som han hade lämnat olåst på parkeringen vid flygplatsen i Halmstad.

– Är man 19 år som jag var då blir man fascinerad av snubben. Jag började drömma om att bli som honom, att driva eget företag och göra sin egna grej och inte behöva lyssna på vad äldre personer säger att man ska göra. Det kom så klart från att internet kom och hel plötsligt hade unga människor världens läge för att de kunde den nya tekniken, berättar han.

ANNONS

LÄS MER:Christian Albinsson släpper bok om it-bubblan: ”Staël von Holstein har fått skit han inte förtjänat”

Artikel i Hallandsposten från juli 2000.
Artikel i Hallandsposten från juli 2000. Bild: HP-arkiv

På torsdagen den 25 februari sänds dokumentärfilmen på SVT 2 klockan 20 men redan nu finns den tillgänglig på SVT Play.

– Det känns jätteskönt och kul att äntligen kunna visa upp den, säger Patrik Ljungman.

LÄS MER:It-pionjärerna blickar tillbaka

ANNONS