Tomas Ledin berättar om sin kommande sommarturné.
Tomas Ledin berättar om sin kommande sommarturné. Bild: Jessica Gow/TT

Tomas Ledin luftar alla hitsen under stor sommarturné

Tomas Ledin är spelsugen. Veteranen ger sig återigen ut på vägarna i Sommarsverige. Premiär i Helsingborg den 25 juni - final i Göteborg den 22 augusti.
– Det är det mest meningsfulla jag kan göra, säger Ledin.

ANNONS

Först kom krogshowen "Skarpt läge" och sedan utgjorde hans musik ramen för musikalfilmen "En del i mitt hjärta". Men nu återvänder Tomas Ledin till basverksamheten: sommarturné land och rike runt.

LÄS MER:Skifs och Ledin förenas i Melodifestivalen

Med start i Helsingborg den 25 juni och västsvenska stopp i Varberg den 10 juli, Grebbestad den 17 juli, Halmstad 25 juli och till sist Göteborg den 22 juli åker Ledin ut under parollen "En Nådens Sommarkväll – alla klassiska hits".

– Jag har legat lågt ett tag och dessutom inte gjort någon sommarturné på fem år. Så det känns som det mest meningsfulla jag kan ägna mig åt just nu, säger Tomas Ledin som är mitt uppe i förberedelserna inför en unik kväll på Nalen i Stockholm.

ANNONS

Firar tjugo är med bandet

Inför en publik på blott lite drygt 500 personer ska han och bandet spela sig igenom hela albumet "Tillfälligheternas spel" och vill dessutom att publiken ska vara med och snacka med Ledin. Närmare en vardagsrums-konsert med en av landets mest älskade artister går inte att komma.

LÄS MER:Tomas Ledin gör intim spelning på Nalen

– Det blir annorlunda och intimt, ett sätt att utmana både mig själv och publiken. "It takes two to tango", så det bygger på att både jag och de som kommer bjuder till dans, säger Tomas Ledin.

Med på Nalen finns också det band som Ledin turnerat med de senaste tjugo åren. Därmed blir Nalen också ett slags förspel inför juni, juli, augusti.

Kan komma ny musik i år

– De delar min syn på hur man skapar lyckliga sommarkvällar, så jag är glad att få ha dem med mig, konstaterar Tomas Ledin som vill sätta ljus på namnet för sommarens turné.

– Det är en nåd att få åka runt i Sverige och försöka bidra med glädje och gemenskap. Det är också en nåd alls kunna göra detta efter så många år. Jag är extremt lyckligt lottad att det finns en publik som vill se mig.

LÄS MER:Hitsen räddar inte Ledin

Turnénamnet lovar dessutom "alla hits". Är det verkligen möjligt att hålla det löftet?

ANNONS

– Ha, ha! Ja, det beror kanske var man drar gränsen för vad en hit är, men tanken är att alla mina decennier som artist ska täckas in.

Kan vi hoppas på ny musik också?

– Kanske. Jag skriver hela tiden, men det är inget som är spikat. Vi får se.

LÄS MER:Ledin om biofilmen: "Helt tagen"

Turnén avslutas i Göteborg, är det en slump eller ett medvetet val?

– Vi börjar på Sofiero i Helsingborg och avslutar i Göteborg. Vi har gjort så förut och jag har haft fantastiska kvällar i Trädgårdsföreningen. Så det är klart att man vill starta på ett fint ställe och avsluta på en vacker plats där man vet att det kommer att bli lyckat.

FAKTA: Hit kommer Tomas Ledin

Juni

25 Helsingborg, Sofiero Slott

26 Tønsberg, Foynhagen

27 Fredrikstad, Hvaler Gjestgiveri

Juli

1 Piteå, Pite Havsbad

2 Sundsvall, Arenafesten

3 Gävle, Furuvik

4 Oskarshamn, Latitud 57

10 Varberg, Societetsparken

11 Stockholm, Skansen

14 Rättvik, Dalhalla

17 Grebbestad, Grebbestad IP

18 Vadstena, Vadstena Slott

19 Mariehamn, Rock Off Festival

21 Fårö, Stora Gåsemora Gård

23 Borgholm, Borgholms Slottsruin

24 Ystad, Öja Krog

25 Halmstad, Brottet

Augusti

1 Karlskrona, Karlskrona Skärgårdsfest

7 Vasa, Vaasa Festival

8 Ekenäs, Stallörsparken

14 Nyköping, Hamnplan

15 Karlstad, Folkets Park

21 Örebro, Gustavsvik

22 Göteborg, Trädgårdsföreningen

ANNONS