Kompisens självmord fick Linnéa att skriva sin pjäs: ”Många unga lider”

Unga personers våndor och psykiska ohälsa är något som Kajsa Åsén Johansson, Mohumed Diab och Linnéa Ytterlid har funderat mycket på. Nu medverkar alla i pjäsen ”I skuggan av ett liv”, skriven av Linnéa efter att hennes vän hade tagit sitt liv.

ANNONS
LocationHalmstad||

Laholm, Varberg, Falkenberg och två platser i Halmstad. Många hallänningar har möjlighet att få se föreställningen ”I skuggan av ett liv” de närmaste veckorna. Den är skriven och producerad av Linnéa Ytterlid, som även spelar huvudrollen.

– Egentligen har pjäsen funnits i mitt huvud sedan jag gick i gymnasiet, berättar hon. Sen har den på olika sätt bubblat fram i och med att jag har jobbat mycket med personer som lider av psykisk ohälsa. Till slut bestämde jag mig att skriva ner den och göra en handling.

Linnéa Ytterlid har skrivit manus och producerat föreställningen. Hon spelar även huvudrollen som Saga.
Linnéa Ytterlid har skrivit manus och producerat föreställningen. Hon spelar även huvudrollen som Saga. Bild: Denise Melin Sant

"Unga tjejer lider”

Att det nu kunde bli av beror på att Linnéa i höstas tilldelades Olof von Dalins minnespris. Pjäsen handlar om den unga kvinnan Saga och man får följa hennes liv från barndomen in i tonåren när hon blir förälskad – men också parallellt hur hennes psykiska ohälsa påverkar hela livet.

ANNONS

– Jag jobbar också på Kulturskolan och här möter jag många unga tjejer som själva lider av psykisk ohälsa. Pressen från skola och samhälle gör att många idag drabbas, och därför känns det som ett viktigt och aktuellt ämne att ta upp.

– Just den här historien kommer från att jag i mitt tonår hade en kompis som tog livet av sig. Därför är det lite som att väcka hennes minne till liv.

Hur har det varit?

– Det har varit en process på många år. Det bearbetades dels genom att skriva pjäsen, dels genom att spela rollen flera gånger.

Flera roller

Kajsa Åsén Johansson spelar flera roller, bland annat som Skuggan – en mörkare variant av Saga. Sagas blommiga klänning motsvaras av en kolsvart dito hos Skuggan, tillverkad av sopsäckar, hönsnät och bubbelplast.
Kajsa Åsén Johansson spelar flera roller, bland annat som Skuggan – en mörkare variant av Saga. Sagas blommiga klänning motsvaras av en kolsvart dito hos Skuggan, tillverkad av sopsäckar, hönsnät och bubbelplast. Bild: Denise Melin Sant

Med på scen finns Kajsa Åsén Johansson och Mohumed Diab. De spelar flera karaktärer var, som även är olika inkarnationer av Saga och hennes liv. Mohumed, som ifjol tilldelades Halmstads kommuns kulturstipendium, är egentligen dansare. Han dansar även här, men är också skådespelare och får gestalta allt från läkare till ”en fuckboy” – en riktigt otrevlig kille.

– Det är kul att vara så olika karaktärer, säger han. Fyra karaktärer som går i samma linje mot samma syfte. Själva ämnet berör oss mycket som unga vuxna.

Kajsa Åsén Johansson från Falkenberg har även hon flera roller, bland annat som mamma och Skuggan – en tydlig spegelbild av Saga, men där allt går i svart. Även för Kajsa har det varit viktigt att ta sig an ämnet.

ANNONS

– Jag har själv haft ett svårt inre liv, speciellt i tonåren. Det är kul att få vara den mörka sidan, självhatet. Det är kul att ta tillbaka makten över det som man själv har gått igenom.

Föreställningen ”I skuggan av ett liv” tar upp psykisk ohälsa bland unga.
Föreställningen ”I skuggan av ett liv” tar upp psykisk ohälsa bland unga. Bild: DENISE MELIN SANT

Slagsmål och musik

Premiären är på fredag i Halmstad, och sedan väntar turné runt om i Halland.

– Det är mycket att tänka på: exempelvis hur scenen är uppbyggd på de olika platserna. Man vill inte att nån ramlar av scenen när man utövar ”stage fighting” (slagsmålsscener), säger Linnéa.

Förekommer det sånt?

– Ja, jag gillar stage fighting, så det finns en sån tvist mellan Skuggan och Detet.

Det blir även musik, nyskriven till förställningen av Sebastian Dragodan. För Linnéa är det detta som är mest nervöst.

– Jag är väldigt van vid att stå på scen. Jag har skådespelat sen jag var tonåring, ibland flera föreställningar per år. Jag känner mig trygg på den biten, men att sjunga inför folk – och med det budskapet och all vikt som ligger i att avsluta med en sång, det känns nervöst. Men också väldigt kul. Jag måste utmana mig själv.

Nu hoppas trion att det besökarna ska kunna ta till sig något kring ämnet.

ANNONS

– Jag hoppas att publiken blir berörda och känner att det är dags att göra nåt. Det är för mycket i dag att vi står vid sidolinjen och låter saker och ting hända. Alla måste ut och försöka påverka på det sätt man kan. Att ta kontakt med den där kompisen eller anhöriga som man vet mår dåligt, men man kanske inte orkar. Men ta det beslutet – för varje liten handling räknas.

Fakta: I skuggan av ett liv

Regi: Kristina Sahlberg

Skådespelare: Kajsa Åsén Johansson, Mohumed Diab, Linnéa Ytterlid

Kompositör: Sebastian Dragodan

Manus: Linnéa Ytterlid

Turnéplan

  • Fredag 31 mars: Kulturhuset Najaden, Halmstad
  • Lördag 1 april: Varbergs teater, Komedianten, Varberg
  • Söndag 2 april: Laholms teater, Laholm.
  • Lördag 22 april: Falkhallen, Falkenberg.
  • Söndag 23 april: Dramalogen, Halmstad.
ANNONS