En intensiv Bob Hansson dramatiserade sin föreläsning, som handlade lika mycket om att skriva som om livets stora frågor.
En intensiv Bob Hansson dramatiserade sin föreläsning, som handlade lika mycket om att skriva som om livets stora frågor.

Bob Hansson inspirerade elever inför skrivtävling

Poeten Bob Hansson rör sig rastlöst, pratar snabbt och kallar oss alla för mirakel. Han har kommit till Sannarpsgymnasiet för att inspirera eleverna inför en skrivtävling.

ANNONS
|

"Jag skriver i dina ord" heter den riksomfattande tävlingen för svenska gymnasieelever, och därför åker en massa författare runt i skolorna för att ge tips och inspiration.

På tisdagen besökte Bob Hansson Drottning Blankas gymnasium och Sannarpsgymnasiet. Han var en kvart försenad till den sistnämnda skolan, efter ett missförstånd, men det verkade inte störa den 46-årige poeten.

Han ställde sig framför ett 40-tal elever och en handfull lärare, och lät orden flöda. Bob Hansson har ett speciellt sätt att ösa på och prata om något, för att plötsligt komma in på något helt annat. Han associerar snabbare än blixten och får alla att skatta.

ANNONS

På Sannarp berättade han mycket om sin uppväxt i Helsingborg, där han ansågs vara jobbig i skolan. Detta var vid en tid när det inte fanns diagnoser som adhd eller KD ("nej, vänta. Det sista är ett parti").

– I stället blev jag kallad problembarn. Hur kan man använda "problem" och "barn" i samma mening, och till och med sätta ihop orden?

Vi fick även veta att en del vuxna trodde att "problembarnet" skulle hamna i fängelse.

– I stället blev jag poet, och vissa tycker säkert att det är värre.

Bob Hansson lever sedan nästan 20 år på att skriva och åka runt och möta publik, bland annat skolelever. Han har en intensiv scenshow som han är tämligen ensam om och hinner säkert ta upp ett 50-tal teman på en dryg timme – bland annat hur vår "duktighet" gör oss utbrända, och om utseendefixeringens förbannelse.

Han rör sig i rummet, skrattar, ropar, kastar med kroppen och säger att han ska läsa en dikt – men fortsätter i nästa stund på något helt annat.

– Ska du inte läsa dikten snart? frågar en elev till slut – och då gör Bob Hansson det. Med några stickspår.

Vad eleverna får med sig inför sin tävling är svårt att säga men det är många skratt, poetiska bilder och vackra slutsatser, som att våga bli poet trots att syokonsulenten har föreslagit livsmedelsteknisk linje.

ANNONS

I grunden har Bob Hanssons föreläsning en tro på människans förmåga att göra något av sitt liv.

– Vi är alla mirakel. Det är inte poesi utan vetenskap, säger Bob Hansson och fortsätter:

– Varenda morgon ni vaknar och inte känner er som mirakel – så har ni fel.

"Jag skriver i dina ord" är öppen för gymnasieelever över hela Sverige.

Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text, utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Det är tillåtet att leka och plocka isär texten man utgår ifrån, parodiera den, argumentera med den om man tycker att den är dålig eller låta den inspirera till att skriva något helt eget.

En jury från varje landsända norr, syd, öst och väst kommer att nominera två bidrag var till en final i Göteborg.

ANNONS