Bild: Ricky Tillblad

Sanna Nielsen ser ljuset i tunneln – både till juli och jul

Först juli och Allsång på Skansen. Och sedan jul och julkonsertturné. När Sanna Nielsen skulle välja premiärplats för sin nya, efterlängtade musikaliska resa genom Sverige blev det kärleken till Halmstads teater som avgjorde.

ANNONS
|

– Jag älskar den teatern. Det brukar infinna sig en så skön, fin stämning där och det känns så intimt att den passade perfekt. Så jag har enbart fina minnen från Halmstad, säger Sanna som dessutom i år firar 25 år som artist.

Julturné, kanske någon tänker...?

– Jo, jag vet att det känns konstigt att prata om jul redan i maj. Men det är ju en konstig tid som vi lever i så när samhället nu förhoppningsvis öppnar upp efterhand så att vi till hösten får spela inför publik kände jag att det var ljuset i tunneln som jag ville greppa och berätta om redan nu, förklarar hon.

ANNONS

Den 19 november kliver hon upp på scenen i Halmstad med ”Min Sanna jul”. Då har det gått två år sedan Sanna senast uppträdde inför en större publik, hennes egen show ”Mitt Sanna jag” som också besökte Halmstad.

– Visserligen var jag med i musikalen ”Funny girl” på Malmöoperan i höstas. Men det var ju inför 50 personer i en lokal som tog 1 500 som det kändes väldigt märkligt.

– Samtidigt var jag ju tacksam över att överhuvudtaget få jobb till skillnad från många av mina kollegor.

Vad har du gjort när alla konsertlokaler har varit nerstängda och möjligheter att uppträda borta?

– Jag har suttit vid pianot hemma i Stockholm och spelat och sjungit och försökt vara kreativ.

– Fast när coronan kom drog jag ur pluggen och satt bara och tittade på en massa tv-serier. Men sedan insåg jag att jag måste försöka behålla passionen och glöden, det var den stora utmaningen.

Ett resultat av det blev den nyligen släppta singeln ”Tänker på dig”, skriven ihop med Halmstads Linnea Henriksson och Alex Shield.

Men en fullängdsplatta lär dröja.

– Ja, åtminstone med egna låtar för där har jag dåligt självförtroende och tycker att jag är ganska värdelöst. Så det blir väl när jag kommer över den tröskeln, då.

ANNONS

Kan du över huvud taget se något positivt som har kommit ur pandemin?

– Kanske att jag kom ner i ett lugnare tempo, att jag hann sätta mig ner och tänka tillbaka, kolla gamla bilder och uppskatta det som jag har gjort.

Jodå, Sanna må bara vara 36 år, men hon firar i år ett kvarts sekel som artist. För det var som elvaåring hon gjorde programledaren Kent Finell mållös när hon, som nästan helt okänd, 1996 blev Sveriges yngsta Svensktopp-etta genom tiderna med ”Till en fågel”, ett rekord som står sig än i dag.

– Då var jag en liten skitunge. Nu är jag en stor skitunge, skrattar hon med rötterna i skånska Edenryd utanför Kristianstad.

Men en sak sticker ändå ut speciellt i den långa och framgångsrika karriären:

– När jag fick representera Sverige i Eurovisionen 2014. Det blev på något sätt banbrytande för mig för efter det vågade jag göra annat som musikal, vara sommarpratare, Mello-programledare och julvärd, vilket till slut ledde fram till Allsång på Skansen.

Och ännu är det inte slut på drömmar och visioner:

– Nej, jag skulle vilja skriva en monolog, vara med i en film – ja, du ser själv, säger Sanna som också var Christer Björkmans hemliga supervikarie, redo att hoppa in i Mellon om någon programledare skulle ha blivit sjuk.

ANNONS

Men närmast väntar den sjätte säsongen av ”Allsång på Skansen”, där planeringen är i gång sedan i mars och med premiär den 29 juni. Och för andra året i rad, utan publik.

– Visst har vi tveksamma i början om det verkligen skulle fungera. Men vi insåg ganska snart att den stora publiken ändå fanns där fast den satt någon annanstans, framför tv-apparaterna.

– Sedan jag blev programledare har programmet kommit att betyda ännu mer eftersom jag insett vidden hur mycket det betyder för människor. Och därför är det vår uppgift att se till att det överlever till kommande generationer.

Vilken drömgäst har du inte haft där ännu?

– Celine Dion. Det var hennes ”Love can move mountains” som nästan förändrade mitt liv så det låter väl omöjligt, men kunde Lasse Berghagen få dit Ricky Martin kan jag väl få dit Celine. Jag har också kollegor som har kollegor som känner henne så ännu har jag inte gett upp.

Per Gessle har däremot gästat, där Sanna helst förtränger första mötet:

– Ja, jisses! Det var på Victoria-dagen och jag var väl 16, 17 år. Vi skulle båda uppträda så jag gick fram och presenterade mig och han sa vad han hette. Och sedan för att säga något sa jag: ”Var kommer du ifrån?” ”Halmstad” svarade han. Och där stendog konversationen för självklart visste jag det, skrattar Sanna.

ANNONS

Men även om fokus nu ligger på ”Allsång på Skansen” finns också julturnén, med biljettsläpp den 27 maj, i bakhuvudet.

– Det blir att tänka både sommar -och jullåtar. Men jag älskar julen så det blir både egna favoriter, publikens favoriter och några överraskningar.

– Men framför allt längtar jag sjukt mycket efter att få sjunga inför publik igen och där ska jag erkänna att jag faktiskt är lite nervös.

– Och alla människor som då förhoppningsvis får träffas igen. Jag har exempelvis inte träffat mina föräldrar på ett och ett halvt år. Men det hoppas jag kunna göra till sommaren.

ANNONS